Craciun patriotic. Un oras din Siberia a decorat piata centrala cu soldati rusi din gheata inarmati cu pusti Kalasnikov: „Este un semn al vremurilor”
Autoritatile locale din Chita, un oras aflat la aproape 5.000 de kilometri de Moscova, au decis ca sculpturile de gheata reprezentand soldati rusi inarmati cu pusti Kalasnikov ar fi un decor potrivit pentru acest sezon festiv, un mod de a incuraja un an nou patriotic. Cei mai multi oameni le aproba, potrivit BBC.
„Luptam intr-un razboi, deci este corect sa-i avem aici pe acesti soldati de gheata. Sunt de actualitate”. „Este un mod neobisnuit de a sarbatori Anul Nou. In mod normal, ar fi Mos Craciun, iepuri sau veverite. Dar este un semn al vremurilor”, spun oamenii.
Locuitorii sunt ingrijorati in legatura cu ce se intampla in Ucraina. „Avem prieteni care au fost mobilizati si trimisi sa lupte acolo. Ne facem griji pentru ei. Sunam sa vedem daca sunt in regula. Dar orice ne-am gandi despre guvernul nostru, patria noastra este patria noastra. Daca nu nu o apara, cine o va face?”, spune Ludmila.
Sa-l apere de cine? La urma urmei, pe 24 februarie, Rusia a lansat o invazie pe scara larga a Ucrainei. Nu invers.
„Sa-l apere de nazisti. Sunt multi in jur”, raspunde Ludmila. „Rusia este atacata pe toate fronturile, inclusiv prin propaganda LGBT. Ei incearca sa ne impuna acest lucru. Respingem aceste idei straine. Imbratisam valorile rusesti. Imi este greu sa explic asta in cuvinte. Pur si simplu simt asta.”
Propaganda de la Kremlin a reusit sa convinga multi rusi ca tara lor se afla acum intr-o lupta existentiala cu Occidentul.
Ai putea crede ca oamenii din Chita au preocupari mai stringente decat respingerea atacului „valorilor occidentale”. In ciuda faptului ca Siberia se bucura de rezerve uriase de gaz, orasul Chita inca nu a fost conectat la reteaua interna de gaz a Rusiei. De pe dealurile de deasupra orasului se pot vedea nori de fum care se ridica din centralele pe carbune si din nenumaratele de case de lemn care sunt inca incalzite cu lemne de foc.
In aceasta iarna, confortul si bucuria lipsesc din Chita. Dar patriotismul este din belsug. In afara salii de concerte locale, un om de zapada din metal stilizat tine in mana un tricolor rusesc. In Piata Lenin, bradul impodobit impartaseste scena cu pancarte mari care poarta litera „Z” – simbolul „operatiunii militare speciale” a Kremlinului in Ucraina. La Chita TV sunt difuzate reportaje despre scolari locali care scriu scrisori festive – nu catre Mos Craciun, ci catre soldatii rusi din Ucraina.
Dar nu toata lumea din Chita impartaseste aceasta interpretare particulara a patriotismului.
Un tanar afacerist, Ivan Losev, a postat, pe retelele de socializare, despre un vis bizar pe care l-a avut in care l-a intalnit pe presedintele Vladimir Zelenski al Ucrainei.
„Am visat ca am fost mobilizat si trimis intr-un cantonament”, isi aminteste Ivan. „Deodata, armata ucraineana, condusa de Zelenski, a atacat. Toti au fost capturati. Erau pe cale sa ne impuste, cand Zelenski m-a aratat cu degetul. ‘Am vazut povestile tale de pe Instagram. Slava Ucrainei!` a spus el. „Slava eroilor! Am raspuns.”
Pentru aceasta postare si pentru alte comentarii pe care le-a mai facut pe retelele de socializare despre „operatiunea militara speciala”, Ivan a fost amendat cu 30.000 de ruble (aproximativ 400 de euro) pentru „discreditarea fortelor armate ruse”.
„Cu cat te apropii de caderea unui imperiu, cu atat legile devin mai stupide”, spune Ivan. „Cred ca acest lucru se va termina cu caderea Rusiei lui Putin. Patriotismul inseamna sa-ti iubesti tara, dar sa o critici pentru a aduce schimbari. Patriotismul inseamna sa doresti sa-ti faci orasul mai bun, astfel incat sa prospere. Pentru ca oamenii sa vrea sa ramana si sa traiasca acolo si sa traiasca bine. Dar patriotismul Rusiei inseamna sa bombardeze Ucraina. Liderii nostri nu vor ca tara noastra sa fie mai buna. Vor doar ca oamenii din alta tara sa traiasca mai rau.”
„Imi fac griji ca Rusia va suferi din cauza a ceea ce se intampla acum”, spune Margarita. „La sfarsitul zilei, as vrea sa fie pace. Mi-ar placea sa nu existe razboaie. Ne putem descurca fara ele. Dar ce va fi, va fi”, a punctat afaceristul.