Un detinut care a luptat in randurile Wagner descrie „iadul total” de pe linia frontului din Bahmut

externe

grupul wagner, merccenari

Un rapitor condamnat care a luptat pentru Wagner in Ucraina a declarat ca a fost „un iad total” si ca si-a vazut colegii de lupta „plangand” si „vomitand”, deoarece frica a pus stapanire pe ei in transee, a relatat agentia de presa Reuters, preluata de BusinessInsider.

Un fost detinut recrutat de Grupul Wagner pentru a lupta pentru Rusia in Ucraina a descris o imagine sumbra a vietii din linia intai intr-un interviu acordat Reuters.

Dmitri Iermakov, 38 de ani, un rapitor condamnat care s-a alaturat grupului Wagner dupa 10 ani dintr-o sentinta de 14 ani, a declarat ca luptatorii au fost intampinati de „cadavre sfasiate in bucati” cand au ajuns pe front.

„Si ce fac ei? Unii dintre ei vomita, unii dintre ei plang, iar altii nu vor sa iasa din transee. Frica pune stapanire pe ei”, a spus Iermakov.

Iermakov a participat la lupta doar cateva zile inainte de a fi ranit, descriind ultima sa zi pe front ca fiind „un iad total”.

Rusia a suferit pierderi substantiale in Ucraina si s-a confruntat cu probleme legate de efective, chiar si dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a anuntat o mobilizare militara partiala in septembrie. In fata acestor probleme de personal, Rusia a apelat la grupul de mercenari Wagner pentru ajutor. Wagner a recrutat mii de prizonieri pentru lupta, promitandu-le gratieri in schimbul serviciului lor.

Numeroase rapoarte au indicat faptul ca detinutii recrutati de Wagner au primit o pregatire redusa sau chiar inexistenta inainte de a fi trimisi in lupta, iar consecintele au fost adesea fatale. Reuters a vorbit cu cinci fosti detinuti care au indicat ca au participat la doua-trei saptamani de pregatire intensiva inainte de a fi trimisi la lupta.

Evgeni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, a sustinut intr-o declaratie pentru Reuters ca Wagner a fost „probabil cea mai experimentata armata care exista in prezent in lume”.

Wagner a folosit prizonierii de pe linia frontului din Ucraina drept „carne de tun”, potrivit Casei Albe, care a declarat luna trecuta ca grupul de mercenari a suferit „peste 30.000 de pierderi, inclusiv aproximativ 9.000 de morti in actiune”. Marea majoritate a luptatorilor wagnerieni care au fost ucisi in Ucraina erau condamnati, potrivit serviciilor de informatii americane.

Grupul de mercenari a jucat un rol central in lupta costisitoare a Rusiei pentru a cuceri Bahmut, un oras din estul Ucrainei cu o populatie de aproximativ 70.000 de locuitori inainte de razboi. Batalia pentru Bahmut s-a dovedit a fi cea mai lunga de pana acum in razboi, ambele parti refuzand sa renunte la oras, in ciuda faptului ca acesta nu este considerat important din punct de vedere strategic.

Analistii occidentali au pus sub semnul intrebarii logica refuzului Ucrainei de a se retrage din Bahmut, sustinand ca Kievul isi cheltuieste resursele pentru o cauza pierduta care nu va oferi Rusiei mai mult decat o victorie simbolica. Intre timp, Kievul a argumentat ca intarirea pozitiei sale in Bahmut merita pentru ca forteaza Rusia si Wagner sa cheltuiasca oameni si resurse valoroase.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: