Un distrugator SUA a aratat din nou Chinei ca se intinde prea mult. A contestat pretentiile Beijungului privind insulele disputate din Marea Chinei de Sud
O nava de razboi a Marinei Statelor Unite a contestat, sambata, pretentiile chineze privind insulele disputate din Marea Chinei de Sud, a anuntat Flota a 7-a SUA intr-un comunicat, a doua operatiune de acest fel din aceasta saptamana, relateaza CNN, citat de news.ro.
Distrugatorul cu rachete ghidate USS Benfold a navigat in apropiere de Insulele Spratly, cunoscute sub numele de Insulele Nansha din China, in sud-estul Marii Chinei de Sud, intr-o asa-numita ” operatiune pentru libertatea navigatiei” (FONOP), se arata in comunicatul Flotei a 7-a.
Operatiunea Marinei americane din Insulele Spratly, unde China a construit foritificatii militare, a contestat ”restrictiile privind trecerea inofensiva impusa de Republica Populara Chineza (RPC), Vietnam si Taiwan”, se arata in comunicat.
”Prin incalcarea dreptului international, RPC, Vietnam si Taiwan pretind sa solicite fie permisiunea, fie o notificare prealabila inainte ca o nava militara sa se angajeze intr-o «trecere inofensiva» prin marea teritoriala a caracteristicii relevante”, se mai precizeaza in comunicat.
”Marea teritoriala” se refera la apele pe o raza de 22 de kilometri de coasta unei tari, dupa cum este stipulat in dreptul international.
Filipine, Malaysia si Brunei pretind ca detin suveranitatea asupra unor parti din Insulele Spratly, dar Marina americana nu a mentionat ca nava sa de razboi contesta vreuna dintre pretentiile lor.
Operatiunea de sambata a fost a patra operatiune de acest tip in 2022 a FONOP care contesta pretentiile chineze si a doua astfel de operatiune a navei Benfold in ultimele patru zile, potrivit declaratiilor Marinei.
Miercuri, a fost efectuata aceeasi misiune in Insulele Paracel, un lant de insule din nordul Marii Chinei de Sud, cunoscut sub numele de Insulele Xisha din China, care este revendicat si de Vietnam si Taiwan.
Beijingul a reactionat, miercuri, la operatiunile desfasurate de SUA.
”Actiunile armatei americane au incalcat grav suveranitatea si securitatea Chinei, au subminat grav pacea si stabilitatea Marii Chinei de Sud si au incalcat grav dreptul international si normele relatiilor internationale”, a declarat Tian Junli, colonel al fortelor aeriene ale Armatei Populare de Eliberare (PLA).
PLA a precizat, miercuri, ca Marina SUA escaladeaza tensiunile in regiune.
”Faptele arata inca o data ca Statele Unite sunt un «factor de risc in Marea Chinei de Sud» si «perturbatori ai pacii si stabilitatii regionale»”, se arata in declaratia PLA.
Cu toate acestea, Washingtonul sustine ca impunerea unor revendicari maritime excesive de catre China si altii ”reprezinta o amenintare serioasa la adresa libertatii marilor, inclusiv a libertatilor de navigatie si de survolare, a liberului schimb si comertului neingradit, precum si a libertatii oportunitatilor economice”.