Un fost judecator celebru a devenit vicepresedinte al partidului lui Dragnea. Acesta ar fi colaborat cu Securitatea

politica

Partidul lui Dragnea, Alianta pentru Patrie, a anuntat ca fostul judecator Constantin Udrea a devenit vicepresedinte al formatiunii.

„Astazi, colonel (r) magistrat Constantin Udrea fost judecator la Curtea Militara de Apel Bucuresti, se alatura Aliantei pentru Patrie.

Domnul colonel (r) Constantin Udrea, o figura emblematica a magistraturii din Romania post decembrista, este cunoscut atat in plan intern cat si international pentru pozitiile sale ferme impotriva abuzurilor protocoalelor secrete si a incalcarilor Constitutiei.

Constantin Udrea este totodata primul judecator din Romania care a pronuntat o hotarare judecatoreasca de achitare a unui militar intr-o cauza instrumentata de agenti ai SRI care nu aveau calitatea de organe judiciare, cu un an inainte de pronuntarea Curtii Constitutionale in acelasi sens si cu privire la acelasi aspect.

Domnul colonel Udrea va ocupa functia de vicepresedinte APP si va coordona departamentul cadrelor militare in retragere si rezerva la nivel national”, se anunta intr-un comunicat al APP, duminica.

Newsweek a anuntat in 2019 ca „judecatorul Constantin Udrea de la Curtea Militara de Apel Bucuresti a colaborat cu Securitatea, inainte de 1989. Udrea avea numele de cod ‘Udisteanu’ si a fost incadrat in Centrala Informatiilor Externe pana in ultimele zile ale lui 1989”.

In 1976, Udrea a devenit ofiter al Armatei. In 1982, cu nume de cod „Constantin Udisteanu“, Udrea ar fi fost transferat la Centrala de Informatii Externe (CIE ), adica UM (Unitatea Miliara) 0544. Potrivit sursei citate, „Udisteanu“ a prestat misiuni pana pe 26 decembrie 1989. Ulterior, el a fost transferat inapoi la Ministerul Apararii odata cu toata Securitatea, prin decretul presedintelui Consiliului Frontului Salvarii Nationale, Ion Iliescu.

Judecatorul Udrea a aparut des la Antena 3, unde a atacat „protocoalele” care permiteau SRI sa se implice in lupta anticoruptie.

„As dori ca sustinatorii acestor protocoale, indiferent din ce domenii sunt, sa vina sa explice de ce sunt necesare, de ce sunt strict secrete, cata vreme legea privind protectia informatiilor clasificate interzice clasificarea documentelor cand e vorba de dreptul la un proces echitabil. Cu alte cuvinte, cei care au procedat in acest mod si au secretizat procedura penala – au avut una paralela – n-au incalcat legea? E un abuz in serviciu, cel putin! Toti semnatarii protocoalelor secrete trebuie sa raspunda penal si, pana la urma, se va ajunge acolo”, spunea Constantin Udrea in octombrie 2018.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: