Un fost ministru al Justitiei acuza decizia CCR in cazul DNA: „Ministrii nu pot obtine o super-imunitate, ei nu sunt deasupra legii penale”

news

Ministrii nu pot primi o super-imunitate si ei trebuie sa raspunda penal daca au adoptat legi, ordonante sau hotarari de guvern cu incalcarea legii, prin abuz, falsuri, distrugeri de documente sau coruptie, considera europarlamentarul Monica Macovei.

„Ministrii nu pot obtine o super-imunitate, ei nu sunt deasupra legii penale. Daca exista indicii, de exemplu, ca au elaborat si adoptat un act normativ cu dedicatie, primind bani sau alte beneficii, sau au sustras, distrus ori falsificat documente din ministere, trebuie anchetati ca orice alt functionar public. Nici sustragerea, nici distrugerea de documente, nici coruptia nu inseamna ‘oportunitatea’ adoptarii unui act normativ”, declara aceasta, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.

Europarlamentarul afirma ca, „nici in prezent, ministrii si parlamentarii nu pot fi trasi la raspundere pentru oportunitatea unui act normativ, pentru decizia politica de a adopta un act”. „Nimeni nu a cerut asta. Dar pot fi anchetati daca au incalcat legea atunci cand au adoptat un act normativ. Acest lucru nu trebuie sa se schimbe, pentru ca ar insemna ca ministrii sa primeasca o imunitate neprevazuta de nicio lege si inexistenta in vreun stat democratic”, adauga ea.

Monica Macovei arata faptul ca „opinia publica asteapta, pe buna dreptate, motivarea deciziei CCR prin care a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre DNA si Guvern, ca sa vada cum argumenteaza Curtea afirmatia ca DNA si-ar fi ‘arogat atributia de a verifica legalitatea si oportunitatea unui act normativ’ si cum explica de ce a nu permis reprezentantului DNA sa depuna la dosar, potrivit informatiilor din presa centrala, un document actualizat cu cele cinci infractiuni pentru care existau indicii ca au fost comise”.

Cele cinci infractiuni la care face referire europarlamentarul sunt favorizarea faptuitorului; prezentarea cu rea-credinta de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei, cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului, sustragerea sau distrugerea de inscrisuri; sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri; fals intelectual.

„Gandim si este normal sa ne intrebam care dintre posibilele infractiuni constatate de DNA in aceasta ancheta vizeaza oportunitatea sau decizia politica de a adopta OUG 13/2017”, concluzioneaza Monica Macovei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: