Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, considera ca ancheta parlamentara initiata de Dragnea privind „gaura de 10 miliarde” este un „circ” si anunta ca nu va participa la asa ceva. „Dragnea vrea sa afle cati bani nu au furat tehnocratii, ca sa stie ce a pierdut anul trecut”, arata Ghinea.
„PSD – ALDE tocmai au votat o mascarada numita ancheta parlamentara. E o gluma buna. Anunt aici ca nu am de gand sa particip la acest circ.
Daca sunt intrebat voi trimite asa zisei anchete indicatii despre unde gasesc in MFE documentele trimise la Ministerul de Finante privind rectificarile bugetare (oricum Ministerul Fondurilor nu facea bugetul, nici macar pe fonduri europene – suna paradoxal, dar asa e sistemul. Cand am vrut sa schimb fluxurile financiare ca sa fie clara bugetarea pe fonduri europene la Autoritatile de Management m-au blocat oamenii lui Dragnea din MDRAP prin mana moarta Vasile Dincu).
„Ancheta” asta nu e serioasa. Fondurile europene se platesc beneficiarilor si se ramburseaza ulterior. Nu de aici se face deficitul. Bugetarea anuala facuta de Ministerul de Finante e mereu un exercitiu de previziune bazat pe datele de la institutiile care au investitii si proiecte. Ministerele si autoritatile locale tind sa supraestimeze cat pot face, iar Ministerul de Finante aduna aceste estimari umflate.
In loc sa faca ordine in aceasta harababura de estimari, Ministerul de Finante le pune pe toate in buget.
Fara un Minister de Finante care sa prioritizeze in mod real (deci sa taie bazaconiile propuse), estimarile pe investitii (inclusiv din fonduri nationale) si fonduri europene sunt mereu umflate de ministere. Fac asta pentru a se asigura ca au spatiu de manevra la negocierea pe credite bugetare cu Ministerul de Finante.
Asa se intampla in fiecare an, iar ancheta parlamentara ar trebui sa se uite la ultimele 10 bugete cel putin ca sa vada ca e aceeasi poveste.
Acestea sunt discutii serioase si am propus solutii in acest an la problema structurala a bugetarii in Romania, pe partea de fonduri europene. S-au blocat in orgolii institutionale, atat la Ministerul de Finante, dar in special la Ministerul Dezvoltarii, ministerul caruia ii place sa gestioneze o halca mare din fondurile europene, dar sa nu raspunda pentru cum face asta (macar acum se rezolva problema, au inghitit cu totul Ministerul Fondurilor, nu se vor mai putea ascunde dupa nume).
De pilda, estimarile cele mai umflate in 2016 au venit de la autoritatile locale. Fondurile europene pentru autoritatile locale (AM POR) erau si sunt gestionate de Ministerul Dezvoltarii, deci estimarile respective au ajuns in buget prin Ministerul Dezvoltarii.
Domnul Dincu poate explica mecanismul in Parlament daca e invitat si sunt sigur ca va fi. Glumesc, evident.
Avem deci un mecanism de bugetare defect pentru tot ce inseamna investitii publice.
(…) M-as bucura sa discut odata in Comisiile de Buget de la Parlament schimbarea modului de bugetare. In sistemul actual institutiile dau estimarile de investitii ca pe un fel de lista de dorinte pentru Mos Craciun. Cum fondurile europene sunt in cea mai mare parte investitii, ele cad victima acestei tentatii. Evident, listele catre Mos Craciun sunt nerealiste si proiectele nu se fac.
Daca e de anchetat, reamintesc ca Liviu Dragnea a facut praf doua miliarde de lei doar in 2014 pe asa numitul Program National de Dezvoltare Locala (de facto, numele complicat pentru „pixul lui Dragnea”). Raportul Curtii de Conturi pe PNDL este inca secretizat.
Acestia sunt bani reali, incasati, existenti si furati de Dragnea si clientela politica a PSD. Asta nu se ancheteaza. Se „ancheteaza” bani care nu au existat niciodata, nu au disparut deci si nu au nici un impact pe deficitul bugetar.
Cum zice un prieten: prin aceasta ancheta Liviu Dragnea vrea sa afle cati bani nu s-au furat in 2016, ca sa stie cati bani a pierdut din cauza tehnocratilor”, a scris Ghinea pe Facebook.
Birourile permanente parlamentare reunite au aprobat marti solicitarea presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete comune de comisiile de buget ale Camerei Deputatilor si Senatului prin care sa fie verificate conditiile in care s-a realizat rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat din august si noiembrie 2016 de Guvernul din acea perioada, a anuntat marti secretarul Camerei Deputatilor, social-democratul Marcel Ciolacu.
El a mai spus ca senatorii si deputatii din comisiile de buget vor decide cine vor fi cei care vor fi chemati la audieri, intre acestia urmand sa se regaseasca si factori de decizie din fostul guvern.
„Vor hotari comisiile de buget finante reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului (n.r. cine va fi chemat la audieri). Noi am hotarat tema anchetei si de data aceasta Liviu Dragnea a venit cu 17 intrebari punctuale si, in functie de cine trebuie sa raspunda la acele intrebari punctuale, categoric acele persoane vor fi invitate. (…) Comisiile reunite vor face acest regulament. Noi am decis termenul de 10 zile. Sunt 17 intrebari, foarte dificile, numai citindu-le imi dau seama ca vor fi invitati foarte multi oameni la aceste comisii si factori de decizie din vechiul guvern si termenul fiind de numai 10 zile sunt convins ca vor lucra deindata”, a mentionat secretarul Camerei Deputatilor.
Intrebat daca va fi audiat si fostul premier Dacian Ciolos, Marcel Ciolacu a spus: „Ce hotaraste comisia, persoanele respective, aceia vor fi audiati”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…
Cum promiteam, revin cu noi episoade de opera si balet de la Berlin. De aceasta…
Intr-un extras dintr-o carte de interviuri, liderul Bisericii Catolice, papa Francisc, afirma ca, potrivit „unor…