Un fost procuror-sef din Iasi, prins la volan cu o alcoolemie de peste 4 la mie, a primit o condamnare cu suspendare
Un fost procuror iesean a stabilit un adevarat record de alcoolemie la volan. Probleme de familie l-au facut sa bea pentru a-si ineca amarul. A fost prins insa nu pentru ca ar fi provocat vreun incident in trafic, ci pentru ca conducea prea lent.
Potrivit cotidianului local, Ziarul de Iasi, in seara zilei de 22 august 2020, un echipaj al Sectiei 2 Politie Urbana a fost sesizat cu privire la un autoturism Audi A4 care urca incet Copoul, atat de incet, incat incurca traficul. Masina a fost oprita in dreptul bisericii Sf. Nicolae, aproape de Rond Agronomie. Soferul a fost identificat in persoana lui Valentin Iordan, fost procuror-sef al Parchetului de pe langa Tribunal. A coborat singur din masina, dar cu greutate si cu probleme de echilibru. Intrucat emana halena alcoolica, a fost testat cu aparatul Drager, rezultand o concentratie a alcoolului de 1,88‰ in aerul expirat. Analizele de sange au stabilit o alcoolemie de 4,05‰ in sange, iar alcoolemia teoretica in momentul opririi a fost calculata retroactiv la 4,19‰.
Audiat ca suspect de fostii sai colegi, Iordan a povestit ca in dupa-amiaza respectiva avusese o discutie tensionata cu iubita sa, legata de faptul ca nu reuseau sa aiba un copil. Barbatul a plecat de acasa la magazinul Profi din Copou, unde a facut mai multe cumparaturi, dupa care a mers la restaurantul „Vanatorul”, unde urma sa se intalneasca cu un medic specializat in fertilizari in vitro. Acesta nu s-a mai prezentat. In asteptare, fostul procuror bause pe parcursul unei ore 400 ml de palinca de 60-62° si o bere. Nu gasise niciun taxi la plecarea de la restaurant si nici nu stia vreun numar de telefon al vreunei firme de taximetrie, asa ca se hotarase sa plece cu masina proprie. A precizat ca in momentul in care s-a urcat la volan era perfect lucid, nu se clatina si nu se balbaia. Stiindu-se baut, preferase sa conduca incet.
Iordan a fost trimis in judecata pentru conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului, riscand o pedeapsa cu inchisoarea pe un termen de pana la cinci ani. Apararea sa a fost respinsa de magistratul care i-a analizat dosarul, acesta aratand ca ar fi putut cauta pe internet numarul de telefon al unei firme de taximetrie sau sa-si fi sunat vreo cunostinta care sa-l duca acasa. In schimb, judecatorul pare sa fi fost impresionat de teancul de caracterizari pozitive depuse la dosar de Iordan, printre care s-au aflat caracterizari din partea unor procurori, a unor politisti, a unui sef de lucrari de la Universitatea de Stiintele Vietii sau a unui preot de la Mitropolie.
„Inculpatul este un bun profesionist, un bun coleg, empatic, cu o conduita ireprosabila, ramanand procurorul cu cea mai indelungata cariera ca criminalist din cadrul Parchetului, avand dorinta de a ajuta si de a fi de folos, fiind foarte implicat in grupul magistratilor procurori pensionari. Inculpatul este un familist convins, isi doreste foarte mult un copil, iar faptul ca nu reuseste, il afecteaza profund, este o persoana de incredere, amabila, politicoasa, echilibrata, serioasa, cu frica de Dumnezeu, responsabila, echilibrata, linistita, se implica activ in rezolvarea tuturor problemelor vietii in comun, nu a condus niciodata sub influenta bauturilor alcoolice, are regret si framantari dupa savarsirea faptei, afectandu-l enorm procesul penal, constientizand implicatiile, consecintele, profesia detinuta anterior acutizandu-i sentimentele de culpabilitate. Desi inculpatul s-a pensionat, a ramas la fel de apreciat si indragit de toti colegii si a demonstrat acelasi devotament fata de cei care il cunosc, se implica in multe activitati sociale si culturale ale parohiei. Este preocupat de literatura, scriind un volum dens, cu ecouri filosofice «Iluminare si marturisire». Totodata, inculpatul a mai scris si lucrarile «Respirare pe Copou» si «Probatiunea infractiunii de omor»”, a retinut judecatorul din caracterizari.
In cazul soferilor aflati la prima abatere, judecatorii tind sa aplice pedepse orientate spre minimul de un an de inchisoare. Alcoolemia enorma prezentata de fostul procuror i-a facut sa se orienteze mai degraba spre medie, dispunand o pedeapsa de un an si 8 luni de inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pe parcursul acestuia, Iordan va trebui sa presteze 60 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice sau a Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala. De asemenea, timp de doi ani, dreptul de a conduce i-a fost suspendat. Sentinta Judecatoriei a fost contestata atat de inculpat, cat si de procurori, procesul urmand sa se reia in fata Curtii de Apel in septembrie.