Un general FSB sustine ca NATO planuieste lovituri nucleare impotriva sa: „Activitatile de informatii ale NATO cresc in apropierea granitei cu Rusia”

externe

arma nucleara

Un sef al serviciului de informatii interne, FSB, a acuzat tarile NATO ca se pregatesc sa efectueze lovituri nucleare pe teritoriul Rusiei, relateaza Newsweek.

Generalul Vladimir Kulisov, care conduce serviciul de frontiera al principalei agentii de informatii a Rusiei, a declarat agentiei de presa de stat RIA Novosti ca Moscova este ingrijorata de cresterea activitatilor NATO in apropierea granitei cu Rusia.

„Activitatile de informatii ale NATO cresc in apropierea granitei cu Rusia”, a spus el, precum si „intensitatea pregatirii operationale si de lupta a trupelor aliantei”, a continuat el.

Comentariile lui Kulisov vin pe fondul unei cresteri a activitatii nucleare a Rusiei, presedintele Vladimir Putin ordonand in aceasta luna armatei sa faca exercitii cu arme nucleare tactice.

In paralel cu retorica nucleara sporita, Kremlinul si propagandistii sai au incadrat invazia Ucrainei drept un razboi proxy intre Moscova si Occident, criticand frecvent asistenta militara a membrilor NATO pentru Kiev.

De cand Putin a inceput razboiul, alianta a crescut cu doi membri, aderarea Suediei si Finlandei transformand Marea Baltica intr-un asa-numit „Lac NATO”. Totusi, la Marea Baltica are granita si exclava ruseasca Kaliningrad.

Moscova a fost acuzata ca se comporta provocator fata de membrii NATO din jurul Marii Baltice, Lituania reactionand recent cu furie la un document al guvernului rus care cere o reajustare a frontierelor maritime in Golful Finlandei. Vilnius a spus ca statele NATO de pe flancul estic al aliantei vor folosi un „zid de drone” pentru a-si consolida protectia impotriva „tarilor neprietenoase”.

Presedintele Joe Biden se numara printre liderii occidentali care au avertizat ca Putin ar putea ataca in cele din urma o tara NATO, o afirmatie pe care liderul rus a respins-o catalogand-o drept „prostii”.

Avand in vedere ca Moscova lanseaza in aceasta luna o ofensiva in regiunea Harkov, Kievul a rugat Washingtonul sa ii permita sa foloseasca arme furnizate de SUA pentru a lovi teritoriul Rusiei, lucru refuzat pana in prezent pe motiv ca ar duce la o escaladare a conflictului.

Seful NATO, Jens Stoltenberg, a intervenit in dezbatere, spunand pentru The Economist ca este o greseala faptul ca Kievului nu i se permite folosirea acestor arme „impotriva tintelor militare legitime de pe teritoriul Rusiei. Limiteaza capacitatea Ucrainei de a se apara”.

Ca raspuns, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru ziarul Izvestia ca firmatiile lui Stoltenberg au aratat ca „NATO creste gradul de escaladare, NATO cocheteaza cu retorica militara”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: