Un grup de advocacy din Austria a depus o plangere impotriva Alphabet, compania mama a Google, pentru presupusa urmarire a utilizatorilor browserului Chrome
Grupul de advocacy austriac NOYB a depus, joi, la autoritatea nationala pentru protectia datelor, o plangere impotriva Google pentru ca ar fi urmarit utilizatorii browserului sau web Chrome, o problema aflata deja pe radarul autoritatilor antitrust din UE, transmite Reuters.
Gigantul tehnologic din SUA renunta treptat la utilizarea cookie-urilor unor terte parti pe care agentii de publicitate le folosesc pentru a urmari consumatorii, pentru a proteja confidentialitatea consumatorilor.
De asemenea compania a introdus un set de instrumente numit Privacy Sandbox pentru a bloca tehnicile de urmarire secreta si pentru a limita partajarea datelor cu terti, in timp ce dezvoltatorii si editorii pot masura audienta reclamelor fara a urmari utilizatorii individuali.
Utilizatorii Chrome sunt intrebati daca doresc sa activeze sau nu functia de confidentialitate a anunturilor pentru a preveni urmarirea.
NOYB (None Of Your Business – Nu este treba ta) a spus ca aceasta caracteristica permite Google sa urmareasca utilizatorii in browser si ca ar trebui sa solicite mai intai consimtamantul utilizatorilor, conform regulilor de confidentialitate ale Uniunii Europene.
„Oamenii au crezut ca sunt de acord cu o functie de confidentialitate, dar au fost pacaliti sa accepte urmarirea publicitara de la Google. Consimtamantul trebuie sa fie informat, transparent si corect pentru a fi legal. Google a facut exact opusul”, a declarat fondatorul NOYB, Max Schrems.
NOYB a depus zeci de plangeri la organele de supraveghere a vietii private din tara si din UE impotriva marilor companii de tehnologie pentru presupuse incalcari ale confidentialitatii.