Un important economist il contrazice pe Ciolacu: „Daca mai spune vreun politician ca impozitele nu vor creste la anul sa stiti ca minte, oricare ar fi el, de la prim-ministru la ultimul angajat al guvernului”

politica

Dan Bucsa

Dan Bucsa, economist-sef pentru Europa Centrala si de Est al UniCredit Bank AG, Londra, dezvaluie ca guvernul discuta cu institutiile financiare internationale cresterea de anul viitor a unor taxe si impozite pentru a micsora deficitul. Miercuri, la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu, candidat la Presedintia Romaniei, a sustinut ca nu va creste nicio taxa.

”Daca mai spune vreun politician anul asta ca impozitele nu vor creste la anul sa stiti ca minte, oricare ar fi el, de la prim-ministru la ultimul angajat al guvernului. Vor creste sigur, probabil incepand cu TVA”, a spus Dan Bucsa, joi, intr-o dezbatere publica la Festivalul de Film si Istorii Rasnov, citat de Economedia.

El a dat ca exemplu de bune practici Polonia, care a rezolvat aceasta problema prin imbunatatirea colectarii, mai ales prin securizarea granitelor. ”Imbunatatirea colectarii are un cost politic pe care nici un partid politic nu si l-a asumat din 1989 incoace si sunt aproape gata sa jur ca nu si-l va asuma niciunul. Si atunci ramane cealalta metoda de a mari veniturile: cresterea taxelor”, a spus Dan Bucsa.

Economistul a anunta si ce ne asteapta de anul viitor.

”Se vehiculeaza cresterea TVA cu doua puncte procentuale. Fireste ca vor fi foarte multe excluderi, poate nu la mancare, produse pentru bebelusi, dar cred ca TVA va creste. Probabil cresterea impozitului pe venituri, adica pe salarii, va veni in 2026 pentru ca ANAF nu stie excel, desi are toate datele necesare. Ministerul Finantelor cere de la firme o cantitate gigantica de date, probabil ca stie si culorile pantofilor a fiecarui contabil, dar nu stie ce sa faca cu ele. Deci in 2026 probabil cota unica, acum de 10%, va fi diferentiata. De altfel, ea a fost redusa de la 16% la 10% cu gandul ca va mai fi o cota de 25%, deci probabil ca pe acolo se vor duce”, a spus Bucsa.

”Tot ce spun s-a discutat deja cu institutiile financiare internationale si stiu asta de la institutiile financiare internationale, ca doar nu o sa spuna guvernul in an electoral”, a mai spus Dan Bucsa.

”Premierul a spus acum vreo doua saptamani ca nu creste nici o taxa. Daca ramanem cu niste deficite gigantice, pietele vor incepe sa ne penalizeze. Pentru ca trebuie sa ne imprumutam, cineva trebuie sa ne dea banii ca sa facem deficit. Lumea se uita sa vada ce venituri ai, in afara de Irlanda incasam cam cel mai putin din UE. Acum ne imprumutam mai scump chiar si decat Serbia, avem cel mai mare cost de imprumut din UE. Daca va creste costul de imprumut al statului, va creste si costul dvs de imprumut. Nu doar statul va fi perceput ca riscant, ci si popultaia si firmele. Ar putea sa fie mai urat, sa incerce sa isi scoata banii. Dar acestea sunt alternativele: fie ne cresc impozitele, fie vom plati mai mult pe imprumuturi”, a subliniat Bucsa.

Premierul Marcel Ciolacu a negat joi ca vor creste taxele.

”Imi cer scuze, nu vine apocalipsa si nu vin taxe noi. Nu s-a discutat in coalitie cresterea impozitului pe dividende”, a declarat Ciolacu chiar joi, intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: