Un influent lider sindical arata ce a „distrus si compromis” PSD de cand a venit la guvernare: „Se inchina doar la zeul ‘ban'”

news

Dialogul social in Romania a fost compromis si distrus, iar la ora actuala au ramas doar niste institutii de forma, fara fond, in timp ce in continuare exista un partid unic care se inchina la un singur zeu: zeul ban, sustine presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.

„In Romania, dialogul social a fost compromis si distrus. Au ramas doar niste institutii de forma, fara fond. Iau doar ultimul Guvern, sa nu ma refer la cel precedent, dar la ultimul Guvern. Am evaluat de cand au venit la putere, dupa ce au depus juramantul pana in prezent, undeva sub jumatate din actele normative pe care le-au elaborat, sub jumatate dintre ele au urmat traseul prevazut in lege, care ii obliga la consultarea partenerului social pe fluxul legislativ, sub jumatate. Multe dintre ele au fost adoptate fara niciun fel de consultare a partenerilor sociali, asa cum ii obliga legea, cum ii obliga normele europene. Pur si simplu le-au aprobat ca asa au vrut ei, deci au incalcat acest mecanism al dialogului social”, a declarat, pentru AGERPRES, Dumitru Costin.

El a subliniat ca atat Constitutia Romaniei, cat si conventiile institutiilor internationale din domeniu dau dreptul lucratorilor sa se organizeze in structuri sindicale, insa, in 27 de ani, generatiile care au intrat pe piata muncii nu au privit organizarea sindicala ca pe un drept pe care sa si-l exercite.

„Forma constitutionala, forma care este consfintita si de conventiile Organizatiei Internationale a Muncii si de Carta Fundamentala a Drepturilor Omului, da dreptul lucratorilor sa se organizeze, sa se asocieze, sa isi reprezinte interesele in relatia cu capitalul, iar aceasta forma de legalizare legitima este data de structurile sindicale. Nu se asociaza in ONG-uri, asociatii si fundatii, ci in organizatii sindicale, asa sunt recunoscute pe toata planeta Pamant, nu face Romania vreo concesie lucratorilor, chiar daca de multe ori se vorbeste foarte urat la adresa organizatiilor sindicale din Romania. In cei 27 de ani pe care ii reprezinta aceasta tranzitie fara de sfarsit a Romaniei de la un sistem comunist la asa-zisa economie de piata, in 27 de ani, 27 de generatii din Romania au fost lipsite, in principal prin mecanismele din sistemul educational din Romania, de orice informatii legate de aceasta componenta a drepturilor fundamentale a libertatilor cetatenesti si asa mai departe. Pe cale de consecinta, generatie dupa generatie, 27 de generatii, care au intrat in piata muncii din Romania nu au privit organizarea sindicala ca pe un drept pe care sa si-l exercite, nu ca pe o obligatie”, a explicat presedintele BNS.

El a subliniat insa ca, asa” huliti” cum sunt, liderii de sindicat si-au facut treaba corect, insa, din pacate, modificarile legislative si alte componente „i-au pus la colt”, i-au dus in situatia in care nu isi mai pot apara oamenii.

„2011 a venit cu niste modificari brutale de legislatie si a aruncat completamente in aer orice mecanism de dialog social in Romania, de la restrictionarea brutala a dreptului la asocierea lucratorilor, la restrictionarea brutala a dreptului la negocieri colective, pana la restrictionarea dreptului la greva, un alt drept fundamental. Toate aceste elemente au generat un proces accelerat de disolutie, de distrugere a miscarii sindicale din Romania, si cu lucrurile sale bune, dar si cu lucrurile sale mai putin bune. Orice lucru rau a fost speculat excesiv in spatiul public, chiar daca anumite lucruri rele au ajuns sa fie sanctionate, asa cum era normal, de instantele de judecata, faceti o analiza comparata intre miscarea sindicala din Romania si miscarea politica din Romania. Cati din liderii de sindicat din toata Romania asta, la toate nivelurile (…) au ajuns astazi sa suporte rigorile legii pentru incalcari de lege si uitati-va in zona cealalta si o sa vedeti ca raportul este de 1:100 in favoarea miscarii sindicale. Asa, huliti, cum suntem, totusi liderii sindicali si-au facut corect treaba. Din pacate insa, modificarile legislative si ceea ce v-am explicat mai devreme i-au pus la colt, i-au dus in situatia in care nu isi mai pot apara oamenii”, a mai afirmat Costin.

Liderul sindical a reiterat faptul ca in ciuda tuturor titulaturilor, in Romania exista de fapt un partid unic care se inchina la un singur zeu: zeul ban.

„Eu am spus-o si stiu ca supar pe multi cu declaratia pe care am facut-o, dar pe care o repet: din pacate, in Romania de astazi, in ciuda faptului ca se intituleaza socialisti, democrati, liberal democrati, liberali, populari, in ciuda acestor titulaturi pe care si le aroga, in Romania avem in continuare un partid unic. Am spus asta si la sfarsitul anilor ’90. Partidul acesta unic, insa, astazi se inchina la un singur zeu: zeul ban. Pentru ei capitalul este supremul, lucratorii, care reprezinta pana la urma si marea masa a cetatenilor care ii voteaza, lucratorii pentru ei nu exista decat in campania electorala”, a mentionat Dumitru Costin.

Conform unui comunicat al BNS, care citeaza o analiza a Organizatiei Internationale a Muncii, Romania are cel mai mare numar de incalcari ale drepturilor fundamentale, atat in practica, dar mai ales in legislatia nationala, fiind pe primul loc in Europa.

Organizatia Internationala a Muncii a creat un instrument de analiza statistica pentru a urmari relatia dintre standardele internationale de munca, pe de o parte, si investitiile straine si comertul international pe de alta parte.

Au fost vizate doua categorii de drepturi considerate fundamentale — dreptul la libera asociere si dreptul la negocieri colective, drepturi reglementate de Conventia OIM 87 privind libertatea de asociere si protectia dreptului la organizare in sindicate si Conventia OIM 98 privind dreptul la negocieri colective.

Mecanismul creat urmareste doua categorii de incalcari ale celor doua drepturi fundamentele: incalcari existente in legislatia nationala, prevederi ale legislatiei din fiecare tara care nu sunt conforme cu prevederile celor 2 Conventii si incalcari care se intampla in practica, cu incalcarea legislatiei nationale si a Conventiilor Internationale.

Evaluarile s-au realizat prin intermediul a trei surse: Raportul anual al Comitetului pentru Libertatea de Asociere din cadrul OIM, Raportul anual Confederatiei Internationale a Sindicatelor privind incalcarea drepturilor sindicatelor si Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA pentru Drepturile Omului.

Ultimele date disponibile sunt cele pentru anul 2015 si vizeaza situatia existenta in 185 de tari. Din cele 35 de state europene, Romania are cel mai mare numar de incalcari ale drepturilor fundamentale, atat in practica, dar mai ales in legislatia nationala, conform BNS.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: