Vadim Skibitski, adjunctul sefului Serviciului de informatii militare al Ucrainei (HUR) a vorbit intr-un interviu acordat publicatiei The Economist despre dificultatile viitoare pentru Ucraina in Donbas si despre amenintarea Kremlinului la adresa tarilor baltice, membre NATO.
El sustine ca Rusia incearca sa puna in aplicare un plan pentru asa-numita sa „eliberare” completa a regiunilor Donetk si Luhansk. El a declarat ca Kremlinul a ordonat fortelor sale sa „ia ceva” pana la Ziua Victoriei, pe 9 mai, sau inainte de vizita lui Putin in China, o saptamana mai tarziu.
Potrivit lui Skibitski, pierderea orasului Chasiv Yar, care este o cheie pentru avansarea Rusiei spre ultimele orase importante din regiunea Donetk, este o chestiune de timp. „Nu astazi sau maine, bineinteles, dar totul depinde de rezervele si de proviziile noastre”, a spus Skibitski.
In luna mai, Rusia intentioneaza sa vizeze trei sfere pentru a destabiliza Ucraina, a mai afirmat Skibitski.
Principala sfera limitatoare se afla in arsenalul Kievului. In ciuda aprobarii ajutorului militar american, armele in sine vor avea nevoie de saptamani pentru a ajunge pe pozitiile ucrainene de pe linia frontului. Potrivit lui Skibitski, odata ajunse pe campul de lupta, este putin probabil ca aceste arme sa egaleze stocul de obuze al Rusiei sau sa ofere o protectie eficienta impotriva bombelor Kremlinului.
A doua sfera este campania de dezinformare a Rusiei in Ucraina, care vizeaza subminarea planului de mobilizare si a legitimitatii politice a presedintelui Volodimir Zelenski. Mandatul presedintelui Ucrainei expira in mod oficial la 20 mai, dar Constitutia permite prelungirea sa pe termen nelimitat in timp de razboi.
A treia sfera este campania neincetata a Rusiei de a izola Ucraina pe plan international.
Skibitski considera ca Ucraina nu poate invinge Rusia doar pe campul de lupta. Chiar daca ar reusi sa impinga trupele rusesti inapoi la granite – ceea ce, in opinia sa, este o perspectiva din ce in ce mai indepartata – nu ar pune capat razboiului. Astfel de razboaie se pot incheia doar prin tratate, spune el.
Potrivit lui Skibitski, ambele parti incearca acum sa obtina „pozitia cea mai favorabila” inaintea unor potentiale negocieri, dar este posibil ca discutiile semnificative sa nu inceapa pana in a doua jumatate a anului 2025.
Capacitatea de productie militara rusa s-a extins, dar va atinge un plafon la inceputul anului 2026 din cauza lipsei de materiale si de ingineri, a declarat Skibitski. Potrivit acestuia, ambele parti s-ar putea confrunta in cele din urma cu o penurie de arme, „dar daca nu se schimba nimic, Ucraina va ramane prima fara armament”.
Daca tarile partenere ale Ucrainei nu gasesc o modalitate de a creste productia de aparare pentru a ajuta Ucraina, si ele vor fi in cele din urma in vizorul Rusiei.
Skibitski minimalizeaza importanta articolului 5 al apararii colective a NATO si chiar a prezentei trupelor NATO in tarile limitrofe Ucrainei. „Rusii vor captura statele baltice in sapte zile. Timpul de reactie al NATO este de zece zile”, a declarat el.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…