Polonia se pregateste pentru un aflux masiv de refugiati daca Rusia ataca Ucraina. „Trebuie sa fim pregatiti pentru cel mai rau scenariu si [am luat] masuri pentru a fi pregatiti pentru un val de pana la un milion de persoane”, a declarat ministrul adjunct de interne Maciej Wasik pentru Radio Polonia, citat de Associated Press.
Guvernul polonez a promis solidaritate cu Ucraina in contextul cresterii tensiunilor cu Rusia si a declarat ca persoanele care fug din tara in cazul unei invazii rusesti vor fi „cu adevarat refugiati” si vor primi ajutor, a declarat Wasik. „In conformitate cu Conventia de la Geneva, acesti oameni vor fi sub protectia poloneza si nu vom refuza absolut deloc sa ii ajutam”.
Ucraina are granite comune cu Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria, membre ale UE, dar are cele mai stranse legaturi cu Polonia.
Cu toate acestea, exista indoieli cu privire la capacitatea Poloniei de a face fata unui aflux atat de mare de persoane care fug de razboi. Anul trecut, omul forte din Belarus, Alexander Lukasenko, a declansat o criza politica si umanitara in Polonia, incurajand cateva mii de migranti din Orientul Mijlociu sa zboare la Minsk si apoi sa ajunga in Uniunea Europeana.
Garzile de frontiera poloneze i-au impins pe multi dintre ei inapoi in Belarus, iar grupurile pentru drepturile omului au afirmat ca astfel s-a incalcat dreptul lor de a cere azil.
O criza ucraineana ar fi foarte diferita. Ucrainenii au dreptul de a intra fara viza in UE, iar Ucraina se invecineaza cu UE, ceea ce inseamna ca autoritatile nu vor putea pretinde ca refugiatii ar trebui sa caute azil in alta parte.
Ministerul de Interne a declarat pentru POLITICO, intr-un e-mail, ca „monitorizeaza in mod constant situatia in legatura cu criza de la granita dintre Ucraina si Rusia”.
„Situatia este analizata in permanenta in stransa cooperare cu Politia de Frontiera si cu Oficiul pentru Straini, inclusiv in ceea ce priveste disponibilitatea locurilor in centrele pentru straini”, a precizat ministerul.
Ministerul nu a raspuns la intrebarile privind masurile concrete pe care le-a luat pentru a gestiona scenariul prezentat de Wasik.
Observatorii au indoieli ca Polonia poate face prea multe. Nu exista mai mult de 2.000 de locuri pentru gazduirea refugiatilor in cele 10 centre gestionate de Oficiul pentru Straini – departamentul guvernamental responsabil cu migratia. Politia de Frontiera dispune de putin peste 2.300 de locuri, dar doar 800 sunt disponibile in prezent. „Garda de Frontiera este pregatita sa puna la dispozitie locuri suplimentare”, a declarat un purtator de cuvant.
„Sa spui ca Polonia va ajuta un milion de oameni care fug de razboi este pur si simplu iresponsabil”, a declarat Agnieszka Kosowicz, care conduce Forumul polonez pentru migratie, un ONG care promoveaza drepturile migrantilor in Polonia.
In Polonia se afla deja peste un milion de ucraineni care au sosit pentru a cauta locuri de munca mai bune si care au devenit efectiv o parte a societatii poloneze. Dar un aflux brusc de sute de mii de oameni care fug de razboi si de moarte nu este ceva ce Polonia va putea gestiona, a declarat Jan Pieklo, fost ambasador polonez in Ucraina.
„Guvernul polonez este – sau ar trebui sa fie – constient ca aceasta criza va fi cu totul diferita. Va fi un val de oameni ingroziti care vor incerca sa gaseasca un loc sigur si nu migratia pentru locuri de munca intinse in timp, in care oamenii sa aiba grija de ei insisi. Polonia va avea nevoie de ajutor”, a declarat Pieklo.
Polonia are, de asemenea, putina experienta cu o astfel de criza. Cele mai recente date ale Oficiului pentru Straini, care acopera primele noua luni ale anului 2021, arata ca doar 5.200 de persoane au solicitat protectie internationala, un termen care include recunoasterea statutului de refugiat sau acordarea de protectie subsidiara.
Din acest numar, cei mai multi solicitanti au fost cetateni din Afganistan si Belarus. Au fost doar 200 de ucraineni.
Biroul din Varsovia al UNHCR, agentia ONU pentru refugiati, spune ca este pregatit sa ajute imediat ce i se va cere, a declarat purtatorul de cuvant Rafal Kostrzynski.
„Polonia ar trebui sa faca ceea ce Conventia de la Geneva ii cere sa faca. Ar trebui sa creeze capacitatea ca oamenii sa solicite statutul de refugiat. De asemenea, ar trebui sa apeleze la ajutorul altor tari pentru a se asigura ca procedurile se desfasoara fara probleme. Suntem pregatiti sa ajutam atat in implementarea procedurilor de azil, cat si cu ajutor umanitar”, a declarat Kostrzynski.
Guvernul nationalist al Poloniei a respins de mult timp ideea ca tarile UE ar trebui sa imparta intre ele solicitantii de azil – o cerere formulata de state din prima linie, precum Grecia si Italia, atunci cand se confrunta cu valuri de migratie.
Realitatea sutelor de mii de persoane care trec granita va pune foarte repede la incercare Polonia, a declarat Andrew Stroehlein, director media european la Human Rights Watch.
„In cazul frontierei cu Belarus, au fost ‘doar’ mii de persoane vizate, iar autoritatile poloneze, cu UE in totalitate in spate, nu au putut nici macar sa gestioneze situatia in mod corespunzator”, a declarat Stroehlein. „Acest lucru nu este de bun augur pentru cel mai rau caz, un scenariu cu numere mari in Ucraina”.
Problema va fi probabil mai putin acuta in alte tari membre ale UE care se invecineaza cu Ucraina, a declarat Oana Popescu-Zamfir, director al GlobalFocus Center din Bucuresti, un think tank de politica externa.
„Din punct de vedere istoric, nu am avut o migratie atat de mare din Ucraina si, in cazul unui razboi, majoritatea refugiatilor s-ar indrepta spre Polonia, unde sunt deja atat de multi compatrioti de-ai lor”, a spus Popescu-Zamfir.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Protestatarul Marian Tivilic, supranumit "Ceausescu", l-a asteptat vineri pe Niculae Badalau, fost vicepresedinte al PSD,…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Cand o eruptie vulcanica a ingropat orasul antic Pompei, ultimele momente de viata ale cetatenilor…
Noul ministru israelian al Apararii a declarat, joi, ca a semnat un acord pentru achizitionarea…
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca a "ajutat" la traducere…