Un ministru ameninta cu demiteri: „Toata ziua posteaza bancuri pe Facebook!”
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat ca va demite o directoare adjuncta de DSP si ca unul dintre criteriile de evaluare a medicilor va fi „plimbarea pacientului dintr-o parte in alta”.
Intrebat, intr-un interviu acordat News.ro, daca prin demiterea sefilor directiilor de sanatate publica din cinci judete a fost rezolvata problema vaccinarii, ministrul a spus ca sunt unele directii de sanatate pline de oameni care nu isi fac treaba, arata News.ro.
„Sunt unele DSP-uri pline de oameni care nu isi fac treaba. La trei-patru zile dupa demiterea celor zece directori executivi si adjuncti, m-a sunat un sef de directie si mi-a spus ca au fost vaccinati toti copiii catagrafiati. Deci se poate, daca vrei”, a sustinut ministrul Sanatatii.
De asemenea, ministrul Sanatatii a anuntat ca o va demite pe directoarea adjuncta a Directiei de Sanatate Publica Botosani, care sta toata ziua pe Faceboook: „O alta demitere va fi aceea a directoarei adjuncte a Directiei de Sanatate Publica Botosani (Laura Acatrinei – n.red.), care in timpul serviciului, in loc sa faca promovarea vaccinarii, sta pe Facebook si posteaza bancuri. Dar asta tine de constiinta fiecaruia dintre noi”.
Laura Acatrinei, medic epidemiolog, este director adjunct la Directia de Sanatate Publica (DSP) Botosani din luna aprilie a acestui an, dupa ce postul nu a mai fost ocupat mai bine de patru ani. Laurei Acatrinei a fost numita interimar. Ultima postare pe Facebook a Laurei Acatrinei este de vineri, ora 16.44, cand aceasta a postat un banc. In aceeasi zi, directorul adjunct al DSP Botosani are cel putin 14 postari, majoritatea bancuri si citate celebre, la interval de 1-2 minute.
Ministrul a mai spus ca a trimis o echipa a Corpului de control in Caras-Severin – judet in care au fost peste 1.110 cazuri de rujeola si trei decese – intrucat directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica refuza sa demisioneze pe motiv ca nu are nicio vina.
„Plimbarea pacientului”, criteriu de evaluare a medicilor
Referindu-se la cazul Magdei Vasiliu, ministrul Sanatatii a spus ca trebuie sa prezinte un plan cu privire la reducerea birocratiei si ca i-a cerut presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa faca o informare in acest sens.
„Noi avem in dezbatere noua Lege a sanatatii, care va cuprinde si acest lucru. Practic, aceasta birocratie cu privire la elaborarea concediilor medicale tine de CNAS, de contractul-cadru cu Casa de Asigurari de Sanatate. Imi doresc sa avem un contract-cadru suplu cu Casa, dar care sa nu permita abuzuri”, a sustinut ministrul Sanatatii.
Bodog a explicat ca a fost o perioada cand se dadeau concedii medicale „pe banda” si ca au fost controale privind aceste cazuri, iar unele erau nejustificate.
„Cred ca a fost o problema de comunicare intre colega dumneavoastra (prezentatoarea TV Magda Vasiliu, al carei copil este tratat in strainatate – n.red.) si medic. Pentru ca eu, dupa ce am auzit acest caz, l-am sunat pe profesorul Ritli, care a fost si ministru si care este hematolog si onco pediatru. El, fiind langa granita, mi-a spus ca se confrunta frecvent cu astfel de cazuri. A spus da, recunoastem tot ceea ce se face in afara. Eu cred ca exista teama unor medici de a nu gresi, de a ne acoperi de harti”, a mai spus Bodog.
Potrivit acestuia, noul contract-cadru privind acordarea asistentei medicale va fi suplu, iar normele de aplicare vor fi extrem de clare.
„Va fi un contract-cadru suplu, cu norme extrem de clare. Acum, spune ca un copil cu afectiuni oncologice poate fi insotit de parinte intr-o procedura de handicap. Nu este reglementat in mod expres cum se procedeaza in cazul unui copil care face tratament in strainatate. Vrem sa explicam foarte clar fara sa se faca tone de documente. Profesorul Ritli recunoaste fara tagada diagnsoticul pus de colegul lui din UE, de peste granita. Traim in UE putem lua in considerare actele din alte tari. In aceste doua sapamani presedintele CNAS va veni cu o propunere pe acest subiect”, a mai spus Bodog.
In acest context, ministrul Sanatatii a subliniat ca birocratia este resimtita in tot sistemul, dar mai acut in cel sanitar.
„Birocratia este peste tot, dar cand ai o problema de sanatate, ai o hipersensibilitate. Cand te alearga la Finante de cateva ori nu te revolti asa tare, dar cand ai o problema de sanatate este mult mai grav. Unul dintre criteriile de evaluare a medicilor va fi si acesta al plimbarii pacientului”, a mai precizat Bodog.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.