externe

Un misterios glob auriu cu o textura asemanatoare „pielii” a fost gasit pe fundul oceanului, in largul coastelor Alaskai

Un misterios glob auriu care ar putea fi un ou depus de o creatura marina necunoscuta a fost descoperit pe fundul oceanului in largul coastei Pacificului din Alaska, potrivit The Guardian.

Obiectul neted cu o gaura intriganta in centru a fost gasit la o adancime de aproximativ doua mile de catre un explorator submarin controlat de la distanta.

Oamenii de stiinta de la Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica (Noaa) din SUA, care a facut descoperirea, sugereaza ca ar putea fi un ou eclozat sau un burete marin.

Cercetatorii efectueaza teste si o analiza ADN pentru a afla ce este obiectul stralucitor – carui textura seamana cu un „tesut de piele”, potrivit NOAA.

Un brat actionat de la distanta a fost desfasurat pentru a „gadila” oul, care s-a dovedit a avea o textura delicata „ca de piele”. Acesta a fost apoi „aspirat” usor intr-un tub pentru a fi testat in laborator. Scufundarea face parte din expeditia Seascape Alaska 5, care va continua pana la 15 septembrie si care poate fi urmarita pe un liveestream.

Misiunea exploreaza Golful Alaska, pana la adancimi de patru mile, inclusiv habitatele de corali si bureti de mare adancime, precum si caracteristicile geologice, cum ar fi vulcanii de noroi.

Vorbind in timpul transmisiunii in direct pe 30 august, cand a fost facuta descoperirea, membrii echipei au oferit teorii cu privire la identitatea obiectului, printre care un invelis de ou sau un burete. Ei au sugerat ca gaura a fost creata de o creatura care a eclozat sau de un pradator care a patruns inauntru.

„Sper doar ca atunci cand il vom strapunge, ceva nu va decide sa iasa”, a spus un om de stiinta. „Este ca inceputul unui film de groaza”.

Pe imaginile luate de pe fundul oceanului, obiectul avea un aspect auriu, dar acest lucru a fost atribuit reflexiei farurilor submarinului. O fotografie a obiectului facuta in laborator sugereaza o culoare galben-maronie.

Mai multe specii, inclusiv pestii de adancime, cum ar fi rechinii, isi depun ouale pe fundul marii, ceea ce face ca acestea sa fie mai putin susceptibile de a fi spalate de curentii oceanici. Buretii sunt animale acvatice simple, cu schelete dense si poroase, care se ataseaza de roci.

Kerry Howell, profesor de ecologie a adancurilor marine la Universitatea din Plymouth, a declarat: „Cand vezi asa ceva iti starneste entuziasmul [si te intrebi]: „De unde a aparut asta?””.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Ucraina a distrus inca un sistem rusesc “Buk” in valoare de 10 milioane de dolari. Rusia a pierdut in razboi 1000 de lansatoare antiaeriene

O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …

23 de minute ago

China a inaugurat un megaport in Peru. America de Sud, urmatorul continent dupa Africa in care China isi extinde interesele

La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…

3 ore ago

COP29, Azerbaidjan: „Fara reduceri rapide ale emisiilor, nicio economie din G20 nu va fi scutita de macelul economic determinat de clima”

Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…

5 ore ago

Gazprom spune ca, in pofida opririi livrarilor catre Austria, exporturile de gaze rusesti catre Europa sunt stabile

Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…

5 ore ago

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

5 ore ago

A inceput Postul Craciunului 2024. Ce nu au voie romanii sa manance timp de 40 de zile si cand sunt evenimente cu dezlegare la peste

Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…

4 ore ago