Cand arheologii spanioli au descoperit pentru prima data mormantul bogat, vechi de 5.000 de ani, au presupus ca era al unui barbat. Au gasit inauntru un pumnal din cristal, colti de fildes si alte obiecte fastuoase. Dar acum au stabilit ca ramasitele sunt de fapt ale unei femei si nu a fost nevoie decat de doi dinti, potrivit AP.
Cercetatorii au folosit o noua metoda de determinare a sexului care analizeaza smaltul dintilor. Aceasta tehnica, dezvoltata in urma cu aproximativ cinci ani, este mai fiabila decat analiza ramasitelor osoase in stare proasta, potrivit studiului publicat joi in jurnalul Scientific Reports.
Cele mai multe detalii despre viata „Doamnei de Fildes”, asa cum au numit-o cercetatorii, raman un mister, dar exista cateva indicii.
„A fost ingropata singura intr-un mormant, impreuna cu artefacte speciale”, a spus Leonardo Garcia Sanjuan, coautor si arheolog la Universitatea din Sevilla din Spania. „Asta arata ca a fost o persoana speciala.”
Mormantul este situat la cativa kilometri vest de Sevilla, in apropiere de coasta de sud a Spaniei, si a fost excavat in 2008.
Arheologii au crezut ca era al unui tanar, pe baza unei examinari a oaselor prost conservate si a faptului ca mai multe obiecte pretioase gasite in mormant, inclusiv coji de oua de strut si chihlimbar impreuna cu coltii si pumnalul, a indicat ca individul detinea un statut social ridicat.
Noua tehnica detecteaza diferente in chimia smaltului dentar intre barbati si femei si poate fi utilizata chiar si atunci cand ADN-ul complet nu este disponibil.
„Inmormantarea Doamnei de Fildes iese in evidenta, fiind mai presus de toti ceilalti – nu exista absolut nicio inmormantare de barbat sau femeie cunoscuta care sa se compare cu a ei”, a spus Garcia Sanjuan.
Timp de aproximativ 250 de ani dupa inmormantarea Doamnei de Fildes, in jurul ei au fost construite morminte mai noi – dar a existat intotdeauna cu o zona tampon de 30 de metri, a spus el. Si la aproximativ 80 de ani de la moartea ei, oamenii au intrat din nou in mormantul ei si au plasat alte obiecte votive in interior, inclusiv pumnalul de cristal.
Cercetatorii stiu putine despre structura sociala sau politica a societatii careia ii apartinea si care a fost aproximativ contemporana cu ascensiunea faraonilor in Valea Nilului din Egipt si cu construirea primului oras planificat pe malurile Eufratului in Mesopotamia.
Katharina Rebay-Salisbury, coautor si arheolog la Universitatea din Viena din Austria, banuieste ca aceeasi identificare gresita ar putea fi a si la alte morminte antice, unde cercetatorii au presupus: „O, aceasta este o persoana bogata si proeminenta, trebuie sa fie un barbat.”
Recent, alti cercetatori au determinat, prin analize ADN, ca un razboinic viking decorat ingropat in Suedia era o femeie, rasturnand presupunerile anterioare.
„Daca ne intoarcem si testam, vom mai avea cateva surprize”, a spus Rebay-Salisbury.
Aproximativ 46% dintre alegatori au o parere pozitiva despre vicepresedintele Kamala Harris, potrivit rezultatelor initiale…
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…