Un nou atac al cuplului Tariceanu-Dragnea. Parlamentul este pregatit sa il acuze pe Iohannis de „abuz de drept” si „uzurpare ilegala”

politica

Presedintele Klaus Iohannis este acuzat de „abuz de drept” si de „uzurpare” a dreptului Parlamentului de a trage Guvernul la raspundere, ca urmare a sesizarii depuse la CCR privind OUG 13. Acuzatiile fac parte dintr-un proiect de Declaratie a Parlamentului, aflat pe ordinea de zi a plenului comun de miercuri, informeaza Digi24.

Demersul a fost propus de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si este sustinut in integralitate de presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

„Parlamentul Romaniei saluta clarificarile pe care CCR le-a adus in decizia sa din 8 februarie 2017, declarand neintemeiate sesizarile CSM si presedintelui Romaniei. Ceea ce a facut oportuna si necesara decizia CCR este absenta manifesta a bunei credinte in interpretarea legii fundamentale de catre reprezentanti institutionali ai autoritatii judecatoresti, ca si abuzul de drept al presedintelui Romaniei, care recurge la sesizarea fara temei a CCR doar in scopul blocarii unui proces politic democratic” se mentioneaza in proiectul de declaratie.

In textul declaratiei se mai arata ca presedintele, CSM si reprezentantii ministerului Public au desfasurat actiuni care au „uzurpat” dreptul exclusiv al Legislativului de a trage Executivul la raspundere.

„Parlamentul califica drept neconstitutionale si inacceptabile judecatile pe care fie presedintele Romaniei, fie CSM, fie reprezentanti ai ministerului Public le formuleaza la adresa unor decizii si activitati ale Guvernului. Asemenea activitati uzurpa ilegal si abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la raspundere”, se mai arata in textul proiectului de declaratie.

In declaratia citata se precizeaza ca „Parlamenul considera ca recenta decizie a CCR trebuie sa puna capat odata pentru totdeauna actiunilor concertate de subminare a rolului si prestigiului Parlamentului” si ca, prin aceasta Declaratie, „Parlamentul isi reafirma suprematia politica fata de toate celelalte institutii publice”.

Declaratia reprezinta, in cazul in care va fi adoptata, un act „exclusiv politic” al Parlamentului, fara niciun fel de consecinte juridice.

Regulamentul comun al Camerei Deputatilor si Senatului prevede ca cele doua foruri „se intrunesc in sedinte comune pentru adoptarea unor declaratii, mesaje sau a altor acte cu caracter exclusiv politic” si ca „aprobarea actelor cu caracter exclusiv politic se face cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti la sedinta comuna a celor doua Camere”.

Acest proiect de declaratie, intr-o forma usor modificata, a mai fost depus acum cateva saptamani, la initiativa presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, spre includere pe ordinea de zi a unui plen comun, dar acest lucru a fost amanat atunci.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: