Un nou pion al Moscovei? Jordan Bardella, liderul extremei drepte franceze si probabil viitor prim-ministru, se opune trimiterii de trupe franceze in Ucraina

externe

Jordan Bardella, ucraina, trupe franceze, opozitie, Putin

Liderul de extrema dreapta care aspira sa devina prim-ministru dupa viitoarele alegeri parlamentare din Franta a revenit miercuri asupra promisiunii anterioare a partidului sau de a se retrage din comandamentul militar strategic al NATO.

Presedintele Partidului Adunarea Nationala, Jordan Bardella, a declarat la targul de armament Eurosatory de langa Paris, la Villepinte, ca „nu intentioneaza sa puna sub semnul intrebarii angajamentele pe care Franta si le-a asumat pe scena internationala” daca alegatorii vor da partidului sau o majoritate care sa-i permita sa conduca un nou guvern, in ceea ce ar fi un aranjament ciudat de impartire a puterii cu presedintele Emmanuel Macron.

Referindu-se la invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina, Bardella a declarat ca „Franta nu trebuie sa paraseasca comandamentul militar al NATO in timp ce suntem in razboi, pentru ca ar slabi considerabil responsabilitatea tarii noastre pe scena europeana si, evident, credibilitatea sa in raport cu aliatii sai”.

Comentariile sale au contrazis astfel o promisiune de campanie facuta de partidul sau in manifestul sau pentru alegerile prezidentiale franceze din 2022. „Prioritatea va fi parasirea comandamentului integrat al NATO”, se arata in manifestul din 2022, o miscare care ar fi scos personalul militar francez din organismul NATO care planifica operatiunile si ar fi slabit rolul si influenta Frantei in cadrul NATO.

Ultima rasturnare de situatie vine in contextul in care partidul lui Bardella isi atenueaza pozitiile anuntate anterior in incercarea de a castiga alegatori din afara bazei sale traditionale inainte de alegerile parlamentare in doua tururi din 30 iunie si 7 iulie – prima sansa reala a partidului de a forma un guvern.

In ciuda comentariilor sale privind NATO, Bardella a sustinut ca este ferm impotriva trimiterii de trupe in Ucraina. „Ma opun, spre deosebire de presedintele republicii, trimiterii de trupe si trimiterii de soldati francezi in Ucraina, deoarece cred ca, in primul rand, majoritatea francezilor se opune acestei decizii”, a declarat el, citat de Associated Press.

Macron a declarat in martie ca trimiterea de trupe occidentale in Ucraina nu ar trebui sa fie exclusa. Bardella a declarat ca sustine trimiterea in continuare a livrarilor franceze de armament, munitie si alte echipamente militare si sprijin in Ucraina „pentru a permite Ucrainei sa se protejeze”, dar ca este, de asemenea, precaut fata de riscul unei escaladari directe cu Rusia, mentionand ca aceasta este inarmata nuclear, ca si Franta.

„Pozitia mea nu s-a schimbat. Este… sa tinem frontul si, in acelasi timp, sa evitam orice risc de escaladare cu Rusia, pentru ca Rusia este o putere nucleara”, a spus el.

Partidul eurosceptic anti-imigratie Raliul National al lui Bardella, si in special fosta sa candidata la presedintie Marine Le Pen, sunt cunoscute pentru legaturile stranse cu Rusia. Le Pen si-a exprimat rezervele cu privire la furnizarea de arme suplimentare Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: