pagina verde

Un nou raport al Comisiei Europene: Romania nu indeplineste nicio conditie din 4. Vecinii bulgari au bifat 2 criterii

Romania nu indeplineste in prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv cele legate de stabilitatea preturilor, soliditatea finantelor publice, stabilitatea cursului de schimb si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung, se arata in raportul de convergenta pe 2020 publicat miercuri de Comisia Europeana (CE).

Legislatia din Romania nu este compatibila in intregime cu tratatul, conform raportului care cuprinde evaluarea sa cu privire la progresele facute de statele membre din afara zonei euro in directia adoptarii monedei europene.

Raportul se refera la cele sapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic sa adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia.

Rapoartele de convergenta trebuie intocmite o data la doi ani, independent de aderarile posibile la zona euro aflate in curs.

Aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazeaza pe anumite norme. Raportul se bazeaza pe criteriile de convergenta, denumite uneori si „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevazute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE). Printre aceste criterii de convergenta se numara stabilitatea preturilor, soliditatea finantelor publice, stabilitatea cursului de schimb si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung. Se analizeaza, de asemenea, compatibilitatea legislatiei nationale cu normele uniunii economice si monetare.

Potrivit concluziilor raportului, Croatia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la finantele publice, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung.

Niciunul dintre statele membre mentionate nu indeplineste criteriul privind stabilitatea cursului de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (ERM II): este nevoie de cel putin doi ani de participare la mecanism, fara tensiuni grave, inainte de a adera la zona euro. Astfel, Croatia si Suedia indeplinesc toate criteriile de convergenta economica, in schimb nu indeplinesc criteriul privind cursul de schimb din motivul enuntat anterior.

Pe langa evaluarea conditiilor formale pentru aderarea la zona euro, raportul constata ca legislatia nationala din fiecare dintre statele membre enumerate, cu exceptia Croatiei, nu este pe deplin compatibila cu normele uniunii economice si monetare.

Totodata, Comisia a analizat si factorii suplimentari mentionati in tratat, care ar trebui luati in considerare la evaluarea caracterului durabil al convergentei. In urma acestei analize a reiesit ca statele membre din afara zonei euro sunt in genere bine integrate economic si financiar in UE. Cu toate acestea, unele dintre ele se confrunta in continuare cu vulnerabilitati macroeconomice si/sau se lovesc de probleme legate de mediul lor de afaceri si de cadrul institutional.

Pe baza raportului de convergenta, Comisia inainteaza o propunere Consiliului ECOFIN, care – in urma consultarii Parlamentului European si a discutiilor purtate cu sefii de stat si de guverne – decide daca tara respectiva indeplineste conditiile necesare si daca poate adopta moneda euro. Daca decizia este favorabila, Consiliul ECOFIN face demersurile juridice necesare si, pe baza unei propuneri din partea Comisiei si dupa consultarea BCE, adopta cursul de schimb la care va fi inlocuita moneda nationala cu moneda euro si care va ramane stabilit in mod irevocabil.

Impactul pandemiei provocate de coronavirus asupra rezultatelor raportului a fost limitat, intrucat majoritatea datelor istorice utilizate in raport se refera la perioada de dinainte de izbucnirea crizei, asa cum se prevede in metodologia strict definita in tratat. Comisia a furnizat tuturor statelor membre o evaluare initiala a implicatiilor pandemiei in previziunile sale economice din primavara anului 2020 si propunerea sa ulterioara de recomandari specifice pentru fiecare tara, ambele contribuind la elementele din acest raport care au permis conturarea unei perspective de viitor.

„Raportul de convergenta de astazi arata progrese incurajatoare inregistrate de unele tari, desi raman inca mai multe etape de parcurs inainte ca aceste state sa poata adera la zona euro. Ca intotdeauna, Comisia este gata sa sprijine aceste state membre. O etapa preliminara importanta din acest parcurs este aderarea la MCS II, ceea ce Croatia si Bulgaria se pregatesc in prezent sa faca. Salutam eforturile ambelor tari in aceasta directie”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor.

La randul sau, Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a subliniat ca, in ultimele luni, Comisia s-a concentrat pe combaterea discrepantelor economice din interiorul zonei euro si, la nivel mai general, de pe piata unica – un efect al caracterului inegal al recesiunii provocate de coronavirus.

„Analizam astazi gradul de convergenta a sapte state membre in directia dobandirii statutului de membru al zonei euro. Este in mod inevitabil un proces riguros, deoarece o zona euro extinsa trebuie sa fie si o zona euro mai puternica. Este in continuare important ca tarile respective sa depuna eforturi si pentru a asigura o convergenta reala in directia unor niveluri mai ridicate de productivitate si prosperitate – nu in ultimul rand prin reformele si investitiile orientate catre viitor pe care dorim sa le sprijinim prin instrumentul Next Generation EU”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Romania solicita ridicarea vizelor pentru SUA inaintea schimbarii administratiei americane

Ambasadorul Romaniei in Statele Unite, Andrei Muraru, a declarat recent ca Romania a cerut administratiei…

8 minute ago

Reactia lui Gigi Becali la moartea lui Silviu Prigoana: „Cand spuneam eu sa nu va vaccinati… Mai bine glontul decat vaccinul”

Desi medicii afirma ca decesul lui Silviu Prigoana, produs marti intr-un restaurant din Bran, a…

8 minute ago

Seful Statului Major al Apararii avertizeaza: „Pacea nu mai este o certitudine pe continentul european”

Intr-o declaratie recenta, generalul Gheorghita Vlad, seful Statului Major al Apararii, a avertizat ca situatia…

20 de minute ago

Premierul Marcel Ciolacu, intalnire oficiala la Londra cu prim-ministrul britanic Keir Starmer si participare la Forumul Economic Romano-Britanic

  Premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, efectueaza o vizita oficiala la Londra, unde va avea o…

33 de minute ago

Lotul nationalei de handbal feminin pentru EHF EURO 2024 a fost anuntat. Romania, fara Cristina Laslo si Diana Lixandroiu

Federatia Romana de Handbal a facut public lotul echipei nationale feminine pentru Campionatul European de…

48 de minute ago