Cand o eruptie vulcanica a ingropat orasul antic Pompei, ultimele momente de viata ale cetatenilor sai au fost imprimate in piatra timp de secole. Oamenii vad anumite povesti in gipsurile facute mai tarziu dupa urma trupurilor lor, cum ar fi o mama care tine un copil in brate si doua femei care se imbratiseaza asteptand moartea. Dar noi dovezi ADN arata ca lucrurile nu sunt asa cum par – si aceste interpretari predominante provin din privirea lumii antice prin ochii lumii moderne, se arata intr-un studiu publicat in revista Current Biology, citat de AP.
„Am fost capabili sa infirmam sau sa contestam unele dintre naratiunile anterioare bazate pe modul in care acesti indivizi au fost intr-un fel gasiti in relatie unul cu altul. Deschide interpretari diferite pentru cine ar fi putut fi acesti oameni”, a spus Alissa Mittnik de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutionista din Germania.
Mittnik si colegii ei au descoperit ca persoana considerata a fi o mama era de fapt un barbat fara legatura cu copilul. Si cel putin una dintre cele doua persoane care au murit imbratisate – care mult timp s-a crezut ca sunt surori sau o mama si o fiica – a fost un barbat.
Echipa, care include si oameni de stiinta de la Universitatea Harvard si de la Universitatea din Florenta, Italia, s-a bazat pe material genetic pastrat timp de aproape doua milenii. Dupa ce muntele Vezuviu a erupt si a distrus orasul roman in anul 79 d.Hr., trupurile ingropate in noroi si cenusa s-au descompus in cele din urma, lasand goluri acolo unde au fost prinse. Modelele au fost create dupa aceste goluri la sfarsitul anilor 1800.
Cercetatorii s-au concentrat pe 14 gipsuri aflate in curs de restaurare, extragand ADN-ul din ramasitele scheletice care s-au amestecat cu acestea. Ei sperau sa determine sexul, descendenta si relatiile genetice dintre victime.
Au fost mai multe surprize in „casa bratarilor de aur”, locuinta in care au fost gasiti mama si copilul. Adultul purta o bijuterie complicata, dupa care a fost numita casa, intarind impresia ca victima este o femeie. In apropiere se aflau cadavrele unui alt adult si al unui copil despre care se credea ca sunt restul familiei.
ADN-ul a aratat, insa, ca cei patru erau barbati si nu erau inruditi intre ei, aratand in mod clar ca „povestea care s-a invartit mult timp in jurul acestor indivizi” a fost falsa, a spus Mittnik.
Cercetatorii au confirmat, de asemenea, ca cetatenii din Pompei proveneau din medii diverse, dar descindeau in principal din imigrantii din estul Mediteranei – subliniind un model larg de miscare si schimb cultural in Imperiul Roman. Pompei este situat la aproximativ 241 de kilometri de Roma.
Studiul se bazeaza pe cercetari din 2022, cand oamenii de stiinta au secventiat genomul unei victime din Pompei pentru prima data si au confirmat ca exista posibilitatea de a extrage ADN antic din ramasitele umane care inca exista.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Cu un zambet satisfacut si strangeri de maini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea…
Misterul bilelor negre care au aparut pe unele dintre cele mai cunoscute plaje din Sydney,…
Protestatarul Marian Tivilic, supranumit "Ceausescu", l-a asteptat vineri pe Niculae Badalau, fost vicepresedinte al PSD,…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Noul ministru israelian al Apararii a declarat, joi, ca a semnat un acord pentru achizitionarea…