Un operator din Buzau, specializat in reciclarea deseurilor, a recuperat 34 de kilograme de aur din peste un milion de telefoane mobile colectate

news

operator, reciclare, aur, telefoane mobile, Buzau

Un operator din Buzau, specializat in gestionarea si reciclarea diverselor tipuri de deseuri, a reusit sa recupereze 34 kg de aur, 350 kg de argint si 15 kg de paladiu din peste 1 milion de telefoane mobile colectate. Aceste materiale valoroase pot fi reutilizate in fabricarea altor produse electronice sau industriale.

Operatorul specializat in reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice iesite din uz arata ca in general consumatorii romani sunt tentati sa pastreze telefoanele mobile vechi, defecte dar sa arunce in locuri improprii cum ar fi cosul de gunoi, aparatele de mici dimensiuni.

„Comportamentul consumatorilor privind achizitia de noi echipamente electrice difera de la tara la tara, dar in general exista o tendinta de crestere alimentata de avansul rapid al tehnologiei si de lansarea frecventa a noilor modele. Produsele electronice au o durata de viata variabila in functie de tipul si calitatea acestora. De exemplu, telefoanele mobile sunt inlocuite la intervale scurte, versus electrocasnicele mari, care au o durata de viata mai indelungata.

Unii consumatori pot schimba produsele imediat dupa expirarea garantiei, fie pentru a profita de tehnologiile mai noi, fie din cauza depasirii de moda a produsului actual. Paradoxul in Romania este ca suntem tentati ori sa pastram vechile telefoane atunci cand le schimbam, ori sa aruncam la gunoi electrocasnicele mici, ceea ce afecteaza atat cantitatea de echipamente de colectat, dar si mediul inconjurator. Noi incurajam consumatorii sa recicleze in mod responsabil, sa foloseasca punctele de colectare separata si nu la cosul de gunoi menajer”, a transmis, pentru Agerpres, Mihaela Sofronea, reprezentanta grupului.

In urma colectarii a peste 1 milion de telefoane mobile, operatorul din domeniul gestionarii si reciclarii deseurilor a reusit recuperarea unor componente valoroase care pot fi reutilizate in viitoare produse electronice si electrocasnice.

„Vechimea si gradul de uzura al telefoanelor mobile colectate pot fi factori critici in procesul de reciclare. Telefoanele mai vechi pot contine tehnologii mai invechite si materiale mai greu de reciclat, iar gradul de uzura poate influenta calitatea componentelor. Un aspect important al reciclarii telefoanelor mobile este tratarea bateriilor cu litiu-ion.

Bateriile au potentialul de a fi periculoase pentru mediu si trebuie eliminate corespunzator pentru a preveni poluarea. Procesul de reciclare al bateriilor de litiu-ion este complex, bateriile sunt incapsulate si trebuie extrase cu atentie din fiecare telefon mobil. Cu toate acestea, in cadrul procesului de reciclare, se incearca valorificarea cat mai multor componente posibile. Regasim in componenta lor metalele pretioase precum aurul, argintul si cuprul. Acestea pot fi recuperate si refolosite in alte produse electronice sau industriale.

De la inceputul activitatii noastre am reciclat peste 1 milion de telefoane mobile, ceea ce inseamna recuperarea a peste 34 kg de aur, 350 kilograme de argint, 15 kilograme de paladiu”, a mai precizat Mihaela Sofronea.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: