Introducerea pe lista medicamentelor compensate a produselor care trateaza dependenta de nicotina si cresterea pretului pentru un pachet de tigari sunt propuse de reprezentanti ai unor ONG-uri din Washington si de la Bruxelles, ca solutii pentru combaterea fumatului, astfel incat in 2035 sa fie „prima generatie fara tutun”, la varsta majoratului, pornind de la copiii care se vor naste anul viitor.
Propunerile au fost avansate autoritatilor romane intr-un document in care este aratat ca sistemul national de asigurari de sanatate acopera in prezent tratamente clinice pentru renuntarea la tutun, dar ca produsele anti-nicotina nu sunt compensate de la buget, in farmacii, scrie profit.ro.
Surse oficiale au declarat ca introducerea plasturelui anti-nicotina si a altor produse anti-tutun pe lista medicamentelor compensate este analizata in prezent la nivel guvernamental.
Documentul constata totodata ca Romania nu a implementat masuri care ar veni in sprijinul combaterii consumului de tutun, precum interzicerea companiilor de tutun sa-si promoveze propriile activitati, dar si altor entitati din alte domenii sa faca acest lucru, interzicerea companiilor de tutun de a finanta sau a face donatii pentru campanii de prevenire a combaterii fumatului, avand ca tinta tinerii, sau obligatia de a fi prezentate avertismente cu privire la consumul de tutun in timpul oricarui spectacol vizual de divertisment.
O alta masura prezentata, pe langa interzicerea oricarei publicitati sau sponsorizari pentru companiile de tutun, a fost si cresterea pretului tigarilor prin majorarea taxelor aplicate acestora.
Surse oficiale au declarat ca un exemplu invocat in aceasta privinta este cel al Australiei, unde cresterile anuale ale accizelor vor aduce pretul unui pachet de tigari la 45 dolari australieni (136 de lei) pana in 2020.
In cazul in care Guvernul isi va asuma o astfel de propunere, pretul pachetului de tigari ar putea creste de cateva ori.
British American Tobacco Romania (BAT), una dintre cele mai importante companii producatoare de tigarete din Romania, arata ca aceasta Strategie sugereaza faptul ca se doreste o crestere masiva a pretului unui pachet de tigari, precum si alte masuri ale caror efecte nu au fost analizate pe deplin.
„Acesta este un plan care va conduce la scaparea de sub control a contrabandei cu tigari. Guvernul Romaniei si industria au lucrat din greu, impreuna, in ultimii cinci ani pentru a reduce contrabanda cu tigari de la aproape 40% acum 5 ani, la circa 16% astazi. Daca tigarile legale devin inaccesibile, implicit tigarile ilegale vor deveni si mai accesibile. Acestea pot fi deja cumparate cu 10 lei pachetul. Contrabanda cu tigari va ajunge din nou la 40% si ii va costa pe contribuabilii romani, fumatori si nefumatori deopotriva, 4,6 miliarde de lei pe an”, arata compania.
Producatorul mai precizeaza ca, in urmatorii 5 ani, o piata neagra de 50% ar costa Romania mai mult de 32,4 miliarde de lei in taxe neincasate, echivalentul a 5.000 de lei pentru fiecare familie din tara.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…
Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a facut apel la membrii aliantei si la alti…
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat ca vor fi demarate controale in magazine, pentru a…