Un pilot chinez arata sfidator ca zboara aproape de coastele Taiwanului. Nave de razboi chineze si taiwaneze s-au jucat duminica de-a „soarecele si pisica”
Nave de razboi chineze si taiwaneze s-au jucat duminica de-a „soarecele si pisica” in largul marii duminica, cu cateva ore inainte de incheierea prevazuta a celor patru zile de exercitii militare chineze fara precedent, lansate ca raspuns la o vizita in Taiwan a presedintei Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, transmite Reuters, citata de Agerpres.
Armata chineza a lansat cele mai importante exercitii militare din istoria sa, trimitand avioane de vanatoare, nave de razboi si rachete balistice in ceea ce analistii considera drept o simulare a blocarii si invadarii Taiwanului, comenteaza la randul sau AFP.
Aceste vaste manevre ar trebui sa se incheie duminica la pranz, chiar daca Beijingul a anuntat ca noi exercitii „cu tiruri cu munitie reala” ar urma sa se desfasoare pana in 15 august in Marea Galbena, care desparte China de Peninsula Coreeana.
Autoritatile taiwaneze au inregistrat pana sambata ora locala 17:00 (09:00 GMT) „20 de avioane comuniste si 14 nave efectuand exercitii comune aer-mare in jurul Taiwanului”, potrivit Ministerului Apararii de la Taipei.
Cel putin 14 dintre ele au trecut de linia mediana din stramtoare, a adaugat acesta, fortand Taipei sa ridice de la sol avioane de patrulare pentru a le respinge.
Armata chineza a declarat sambata ca efectueaza exercitii maritime si aeriene comune la nord, sud-vest si est de Taiwan, cu scopul de a-si testa capacitatile de atac terestru si de asalt maritim.
Ministerul Apararii taiwanez a apreciat ca aceste exercitii sunt „considerate o simulare de atac impotriva insulei principale a Taiwanului”.
Trasata unilateral de SUA in timpul Razboiului rece, linia mediana, in mijlocul stramtorii Taiwan care separa insula de China continentala, nu a fost recunoscuta niciodata de Beijing, noteaza AFP.
Pentru a proba in ce masura s-a apropiat de coastele taiwaneze, armata a chineza a publicat sambata o fotografie luata – potrivit ei – de pe una din navele sale militare, in care se vede un vas al marinei taiwaneze la doar cateva sute de metri de aceasta.
Acest cliseu ar putea fi considerat cel mai aproape de litoralul taiwanez facut vreodata de fortele Chinei continentale.
Armata chineza a publicat de asemenea o inregistrare video in care un pilot al unui avion de vanatoare arata din cabina sa – in plin zbor- litoralul si muntii Taiwanului.
It’s so close to the main island of Taiwan! The video taken by the Chinese Air Force pilots during the exercise today. 😎 pic.twitter.com/tftEHOLOec
— 彩云香江 (@louischeung_hk) August 5, 2022
Potrivit televiziunii publice chineze CCTV, rachete au survolat Taiwanul in cursul saptamanii in timpul exercitiilor din jurul insulei, ceea ce ar constitui o premiera.
Taipei nu a incetat sa condamne aceste manevre in ultimele zile, criticandu-si „vecinul rauvoitor” si invitand Beijingul sambata „sa opreasca imediat cresterea tensiunii si desfasurarea de actiuni provocatoare care urmaresc sa intimideze poporul taiwanez”.
Mai multi experti au explicat pentru AFP ca aceste exercitii servesc drept avertisment: de acum inainte armata chineza pare in masura sa efectueze o blocada totala a insulei, impiedicand in acelasi timp fortele americane sa-i vina in ajutor.
„In unele domenii capacitatile sale s-ar putea chiar sa le depaseasca pe cele ale SUA”, sustine Grant Newsham, ex-ofiter al marinei americane si cercetator la Japan Forum for Strategic Studies, conform agentiei franceze de presa.
„Daca o (viitoare) batalie s-ar limita la o zona chiar din jurul Taiwanului, atunci marina chineza va fi un adversar puternic. Si daca americanii si japonezii nu intervin, lucrurile vor fi foarte dificile pentru Taiwan”.
Amploarea manevrelor si decizia Beijingului de a se retrage din dialogurile bilaterale cruciale asupra climatului si apararii au declansat un val de condamnari din partea SUA si a aliatilor acestora.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat sambata la Manila ca SUA sunt „hotarate sa actioneze in mod responsabil” pentru a evita o criza dupa „disproportia totala”, potrivit lui, a reactiei chineze.
China nu trebuie sa ia „ostatice” discutiile asupra unor probleme precum schimbarea climatica pentru ca prin aceasta „nu pedepseste SUA, ci lumea intreaga”, a adaugat el.