Un prezidentiabil francez se amesteca in afacerile Rusiei: „Armenia este o natiune crestina in mijlocul unui ocean islamic”

externe

Eric Zemmour, candidatul extremei drepte la alegerile prezidentiale din Franta din 2022, a cerut duminica aceasta ca Armenia, „natiune crestina” in mijlocul „unui ocean islamic”, sa fie mai bine aparata, transmite AFP, citata de Agerpres.

„De fiecare data Orientul si Occidentul au gasit campioni pentru a se infrunta in aceasta mare confruntare intre crestinism si islam”, a declarat Zemmour, care s-a deplasat duminica dimineata la manastirea din Khor Virap din secolul al VII-lea, situata in Campia Ararat din Armenia, langa granita inchisa cu Turcia.

„O vedem aici, cu Armenia, natiune crestina (…) in mijlocul unui ocean islamic”, a apreciat el, in timpul vizitei la cel mai important loc sfant din Armenia, unde a asistat la o slujba.

Fosta republica sovietica, Armenia, majoritar crestina, si Azerbaidjanul vecin, majoritar musulman, s-au infruntat intr-un razboi scurt, dar sangeros, soldat cu 6.500 de morti, in toamna lui 2020 pentru controlul Nagorno-Karabah, regiune separatista recunoscuta international ca parte a Azerbaidjanului, dar populata majoritar de armeni.

Infranta, Armenia a fost constransa sa semneze un acord de incetare a focului si sa cedeze mai multe regiuni azere pe care le controla in jurul acestei regiuni separatiste, scrie AFP. Ulterior, tensiunile au ramas crescute si mai multe incidente au provocat temeri cu privire la o posibila reluare a luptelor.

Franta, unde traieste o importanta comunitate armeana, a facut apel in mai multe randuri la respectarea armistitiului.

„Am vazut francezi care nu-si fac datoria, pentru ca vorbesc dar nu apara cu adevarat Armenia”, a acuzat Zemmour.

Acest conflict intre Baku, sustinuta de Turcia, si Erevan, care face parte dintr-o alianta condusa de Rusia, nu a capatat totusi accente religioase, in conditiile in care Azerbaidjanul este una dintre tarile cele mai laice din lume, noteaza AFP.

Zemmour urmeaza sa viziteze in timpul zilei si memorialul genocidului armean din apropiere de Erevan. Turcia a refuzat sa recunoasca drept genocid masacrele impotriva armenilor comise de Imperiul Otoman in timpul primului Razboi Mondial. Ankara vorbeste despre un razboi civil in Anatolia, dublat de o foamete, in care 300.000 si pana la 500.000 de armeni, dar si turci, au pierit.

Peste 20 de tari, intre care si Franta, au recunoscut oficial acest genocid.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: