Un primar albanez a fost scos din puscarie pentru a-si lua locul in Parlamentul European. Etnic grec, el a fost condamnat pentru cumparare de voturi

externe

Fredi Beleri

Fredi Beleri, un primar de etnie greaca al unui oras albanez care executa in prezent o pedeapsa cu inchisoarea pentru cumparare de voturi, a fost eliberat temporar din inchisoare, luni, pentru a participa la sesiunea inaugurala a Parlamentului European din Strasbourg, Franta. El a fost ales recent europarlamentar.

Beleri, in varsta de 52 de ani, reprezentant al comunitatii etnice grecesti din Albania, a fost ales primar al orasului sau natal albanez Himare in mai 2023, dar a fost ulterior arestat si incarcerat dupa ce a fost gasit vinovat de cumparare de voturi.

O luna mai tarziu, din inchisoare, a fost ales in Parlamentul European ca membru al Partidului conservator Noua Democratie al prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis.

Guvernul albanez i-a acordat o amanare temporara pentru a-si ocupa oficial locul la Strasbourg si a lua parte la sesiunea inaugurala, dar trebuie sa se intoarca la inchisoare pana la 20 iulie pentru a-si ispasi restul pedepsei de doi ani.

„Acum plec la Atena, iar maine voi fi la Strasbourg pentru a lua parte la prima reuniune a Parlamentului [European]”, a declarat Beleri presei pe aeroportul din capitala albaneza Tirana, dupa ce a fost preluat din inchisoare de o masina diplomatica trimisa de ambasada Greciei, relateaza Deutsche Welle.

Dupa ce a aterizat la Atena si a fost intampinat de o multime entuziasta, el a declarat: „Calvarul meu se apropie de sfarsit. Lupta pentru democratie, statul de drept si libertatile civile continua”.

Desi ramane neclar modul in care Beleri intentioneaza sa isi indeplineasca indatoririle de membru al Parlamentului European (MEP) in timp ce se afla inca in inchisoare in Albania, Beleri a promis sa „apere drepturile tarii noastre si ale grecilor oriunde ar trai”.

Inainte de a zbura spre Strasbourg, Beleri a avut o intalnire cu Mitsotakis in cadrul careia, potrivit unei transcrieri publicate de biroul prim-ministrului, el a declarat: „Cred ca statul de drept, dreptul de a alege si de a fi ales, nu sunt evidente in tara in care traim. Vreau sa ajut in acest sens”.

El a adaugat ca doreste „sa ajute minoritatea etnica greaca sa ramana in casa sa ancestrala, dar si ca acest stat sa se apropie si sa devina membru al familiei europene”.

Cazul Beleri a tensionat relatiile dintre Albania si Grecia, deja complicate de diferentele istorice si culturale, precum si de minoritatile etnice semnificative din tarile respective.

Dupa ce a pierdut apelul impotriva condamnarii sale, Beleri l-a acuzat, de asemenea, pe prim-ministrul albanez Edi Rama ca a pus la cale un complot impotriva sa. Rama a negat in repetate randuri acest lucru, insistand ca este o chestiune juridica, nu una politica.

Intre timp, Grecia a acuzat Albania de incalcarea drepturilor omului ale lui Beleri, lucru negat de Tirana, in timp ce Atena a amenintat ca se va opune incercarilor Albaniei de a se apropia de Uniunea Europeana.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: