Un reputat analist economic american avertizeaza ca politica izolationista a lui Donald Trump va declansa „cea mai mare recesiune vazuta vreodata”
Jim Rogers, un reputat analist economic si investitor american, a avertizat ca politica politicii „America First” a presedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, va avea rezultate catastrofale nu doar pentru Statele Unite, ci si pentru intreaga lume.
Rogers i-a sfatuit pe investitori sa aiba o perspectiva prudenta asupra burselor, in special a celei din Statele Unite, si sa opteze pentru a investi in doua active sigure, cum ar fi aurul si argintul.
Trump a condus o campanie centrata pe promisiunea de a face America mare din nou (MAGA). Tarifele lui Trump vor creste inflatia interna a SUA si, prin urmare, vor forta banca centrala a SUA sa mentina ratele dobanzilor ridicate. Tarifele vor duce, cel mai probabil, la un razboi comercial care va perturba lanturile globale de aprovizionare consacrate, a spus expertul american.
Trump a promis ca va promova produsele manufacturate locale prin impunerea de taxe mari de import pentru produsele care intra in tara. Economistii si-au exprimat ingrijorarea ca acest lucru ar putea impinge lumea intr-un razboi comercial al tarifelor si contratarifelor. Cresterea tarifelor la bunuri, marfuri si produse va duce in cele din urma la o crestere a inflatiei globale.
„Politica economica izolationista si protectionista a lui Trump va dauna nu doar Chinei, ci intregii lumi. Reglementarile comerciale nu sunt bune pentru nimeni. Nu sunt bune pentru lume si pentru propria sa tara”, a spus Jim Rogers, citat de The Economic Times.
„SUA au deja o problema economica, care include inflatia. Desi bancile centrale reduc ratele dobanzilor, problema inflatiei nu a fost inca rezolvata. Va reveni intr-un mod si mai agresiv odata cu razboiul comercial. Va afecta intreaga lume si va fi cea mai mare recesiune vazuta vreodata”, a avertizat el.
Anterior, au existat ingrijorari cu privire la sosirea unei recesiuni in SUA anul viitor. Acesta este unul dintre cei mai mari factori de ingrijorare pentru piata bursiera din SUA, care s-ar putea prabusi la fel de usor cum a crescut in ultimii doi ani.
„Cand apar tulburari, de obicei, investitorii cauta un refugiu sigur si de aceea detin moneda. Dar dolarul nu este o moneda solida. In perioadele de recesiune, marfurile precum aurul se descurca bine. Oamenii investesc in marfuri precum aurul pentru a se proteja”, a adaugat el.