Un reputat economist avertizeaza ca politica izolationista si protectionista promovata de Donald Trump ar putea aduce SUA inapoi in secolul XIX

actualitate

Donald Trump, protectionism, izolationism, secolul XIX, economie

Preferinta lui Donald Trump pentru politicile tarifare a fost pe deplin evidenta in timpul ciclului electoral, candidatul republican promitand sa taxeze practic toate schimburile comerciale ale SUA.

Insa Steven R. Weisman – vicepresedinte al Institutului Peterson pentru Economie Internationala – sustine ca o simpla privire prin istoria americana arata de ce acest lucru s-ar putea dovedi nesabuit. Daca o Casa Alba a lui Trump impune „tarife exagerate”, ar putea intoarce tara intr-o epoca mult mai putin stabila, a scris el intr-un editorial pentru New York Times.

„Dependenta excesiva de tarife a ajutat la alimentarea unei ere de socuri economice”, a spus el, schitand o intreaga cronologie politica. Comentariile sale contrazic perspectiva lui Trump, fostul presedinte promovand frecvent tarifele pentru a rezolva problemele economice ale SUA.

Daca va fi ales din nou in noiembrie, Trump s-a angajat sa puna in aplicare o taxa comerciala universala de 10 % pentru aproape toate importurile din SUA, desi marfurile chinezesti s-ar confrunta cu rate de pana la 60 %. Separat, Trump a oferit, de asemenea, tarifele ca alternativa la impozitul pe venit in SUA.

Aceasta nu este o abordare neexperimentata, a spus Weisman. De fapt, tarifele au fost principala sursa de venituri federale pana in 1913, cand cel de-al 16-lea amendament a acordat Congresului capacitatea de a percepe un impozit pe venit.

Si exista un motiv intemeiat pentru care SUA a facut aceasta schimbare, a adaugat el. „O politica tarifara generalizata nu ne-ar duce catre un viitor prosper, ci catre un trecut reactionar care a incetat sa mai functioneze in secolul al XIX-lea, cand aproape a falimentat guvernul, a agravat conflictul de clasa, a provocat instabilitate si i-a favorizat pe cei bogati in detrimentul tuturor celorlalti cetateni americani”, a scris Weisman.

De exemplu, unul dintre principalele argumente impotriva ideii lui Trump de inlocuire a veniturilor este ca tarifele pur si simplu nu pot produce la fel de multe venituri – un aspect dovedit de Razboiul Civil, a remarcat el. In timpul conflictului, insuficienta veniturilor tarifare a amenintat cu o criza fiscala, determinand Congresul sa adopte primul impozit pe venit din America.

Desi Primul Razboi Mondial a evidentiat din nou neajunsurile dependentei de tarife, Weisman a precizat ca America le-a reluat pana in 1930. Potrivit acestuia, barierele comerciale extinse erau considerate un scut eficient pentru industriile si agricultura americane.

„In schimb, acestea au alimentat un razboi comercial global catastrofal, au sugrumat comertul, au declansat devalorizari competitive ale monedelor si au intensificat o depresie mondiala care a contribuit la ascensiunea nazismului si la razboiul mondial”, a rezumat el.

Trump sustine ca protectionismul este cel mai bun pentru lucratorii si fermierii americani, dar Weisman considera ca beneficiile sunt cel mult marginale.

Weisman a remarcat, de asemenea, ca perceptia lui Trump cu privire la tarife ca un remediu universal pentru dezechilibrele comerciale este eronata, un aspect dovedit de istoria recenta:  atunci cand administratia Trump a folosit, in urma cu cativa ani, tarifele pentru a incerca sa reduca deficitul comercial cu China, a trebuit sa plateasca 23 de miliarde de dolari pentru a salva fermierii atunci cand Beijingul a ripostat, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: