Un restaurant din Muntii Tatra din Slovacia a fost criticat dupa ce in meniul sau au aparut gulas si jumari de urs. Organizatia de mediu „Noi suntem padurea” a depus o plangere penala impotriva localului, sustinand ca aceasta carne provine de la ursi impuscati ilegal, potrivit TVP World.
Ursii bruni sunt o specie protejata in Slovacia, iar legea interzice in mod expres „pastrarea, reproducerea, transportul, oferirea, vanzarea si schimbul” animalului, viu sau mort, inclusiv a produselor fabricate din carnea acestuia.
Michal Haring de la asociatia „Noi suntem padurea” a spus site-ului web Novy cas ca organizatia are „indoieli serioase” ca practica este legala.
„Este surprinzator ca personalul restaurantului sustine ca contactele de la Administratia Parcului National Tatra (TANAP), care este condusa de un braconier de lup condamnat legal, sunt suficiente pentru a obtine carne de urs”, a spus Haring.
In ianuarie, directorul celei mai mari rezervatii naturale din Slovacia a fost fortat sa demisioneze dupa ce a iesit la iveala ca a ucis ilegal un lup in 2012.
Un purtator de cuvant al TANAP a spus ca nu are cunostinta despre meniul controversat si a negat ca aceasta carne ar proveni de pe terenurile sale de vanatoare.
Organizatia „Noi suntem padurea” a subliniat ca permisiunea de a ucide ursul brun poate fi acordata de catre Ministerul Mediului doar in circumstante speciale.
Organizatia a mai sustinut ca slabirea legilor privind protectia animalelor in Slovacia ar putea duce la o crestere a comertului ilegal cu specii pe cale de disparitie.
Statutul protejat al animalului a fost reevaluat in Slovacia anul trecut, dupa o serie de atacuri, dintre care unele au fost fatale. Videoclipurile postate pe platforma X au evidentiat modul in care ursii intra din ce in ce mai mult in contact cu localnicii din muntii slovaci.
Intre ianuarie si iulie anul acesta, peste 30 de ursi „problematici” au fost ucisi de autoritatile nationale, si 11 de vanatori, in temeiul unei relaxari a legilor nationale privind protectia animalelor.
Ursul brun european este protejat de Directiva UE privind habitatele si de Conventia de la Berna, dar statutul sau este supus unui control mai atent in Europa Centrala si de Est. Ca urmare a preocuparilor sporite privind siguranta, Bruxelles-ul a dat unda verde Bratislavei in iunie pentru a-si modifica legile.
Dar „Noi suntem padurea” sustine ca sacrificarea ursului este ilegala.
„In legatura cu impuscarea ursilor, care se desfasoara sub supravegherea agentiei pentru conservarea naturii, am depus o plangere penala cu privire la fapte care indica savarsirea unui act criminal in masa care incalca protectia plantelor si animalelor. Plangerea penala contine peste 90 de pagini de documentatie, care, in opinia noastra, demonstreaza ca impuscarea anumitor ursi a fost efectuata prin incalcarea legii”, a declarat purtatorul de cuvant al organizatiei.
Candidatul PSD la Presedintie, Marcel Ciolacu, a anuntat luni ca intentioneaza sa il sune "in…
Vaticanul a lansat, luni, noi servicii dedicate bazilicii Sf. Petru, bazate pe inteligenta artificiala, permitand…
Politia italiana a descoperit o retea paneuropeana de falsificatori care producea si vindea opere de…
Tom Homan, viitorul „tar de frontiera” al presedintelui ales al SUA, Donald Trump, a declarat…
Din cauza vremii nefavorabile, de marti dimineata, circulatia rutiera se va inchide pe DN7C (Transfagarasan)…
Presedinta USR, Elena Lasconi, s-a intalnit luni cu ministrul de Externe al Frantei, Jean-Noel Barrot,…