Un sacal auriu a fost filmat la marginea unui camp, intr-o comuna din Alba – VIDEO
Daca pana acum sacalii, animale putin intalnite in mod obisnuit la asemenea latitudini, erau vazuti cel mult in sudul Romaniei, de ceva vreme arealul lor s-a deplasat spre nord.
Un sacal auriu a fost surprins de un localnic din Daia Romana, judetul Alba, care se afla la secerat graul.
In clipul video trimis pe adresa redactiei ziarulunirea.ro,se observa cum animalul, surprins in plina zi de oamenii aflati la muncile campului, nu pare intimidat de prezenta acestora: ”E un sacal, e plin de ei. Era foarte mare si nu se sperie”, spun localnicii.
Sacalii sunt impartiti in trei specii, dintre care doua traiesc in Africa, iar canis aureus moreoticus este subspecia sacalului auriu care traieste in Europa. Sacalul este o specie mica, retrasa, foarte greu de vazut. Sacalul auriu a evoluat dintr-un canid primitiv acum 1,9 milioane de ani. Este o specie de canid bazala, primitiva, mult mai veche decat lupul, de care il despart cam 800.000 de ani de evolutie.
Dieta sacalului contine in medie 50% rozatoare mici, restul fiind format din pasari, vegetale si ungulate salbatice. Este mult mai omnivor comparativ cu lupul. Sacalul are o lungime de cca 120 cm, din care numai coada are 30 cm si cantareste in jur de 10-12 kg.
Pentru cineva care nu e obisnuit cu vocalizarile lor, urletele sacalilor in noapte pot fi chiar deranjante si infricosatoare. ”Haulitul” lor este diferit de urletul lupului. Sacalul are un urlet modulat, nu scoate un sunet continuu cu modificari crescatoare, ci isi tremura vocea, iar doi sacali care urla te pot face sa crezi ca este o adevarata haita acolo. Sacalul ramane singurul mamifer rapitor dominant din multe zone ale tarii si de top in Dobrogea, potrivit Romsilva.