Un „sat romanesc” se pregateste sa devina cea mai mare baza aeriana a NATO din Europa. BBC, despre „orasul militar” de langa Constanta

news

„Sase RAF Eurofighter Typhoons stau pe calea de rulare, motoarele ‘urland’ la doua dintre ele, in timp ce personalul de la sol alearga pentru ultimele retusuri inainte de decolare. In departare, un nor de praf se ridica in ceata verii peste santierul celei de-a doua piste, lunga de 3,5 km, langa prima. Vantul fierbinte din nord ‘impinge’ parca noile si vechile hangare”, scrie BBC intr-un reportaj la baza aeriana romaneasca.

Baza aeriana Mihai Kogalniceanu (MK) isi ia numele de la satul din apropiere, numit dupa un politician liberal din secolul al XIX-lea. Acum, acesta este decorul pentru ceea ce se transforma in, probabil, cea mai mare baza NATO din Europa, mai mare chiar decat Ramstein din Germania.

Presedintele rus Vladimir Putin si-a justificat razboiul in Ucraina pe motivul ca NATO ar „invada” flancul european al Rusiei. „Ca raspuns la invazia sa, mai multe piese s-au mutat pe tabla de sah NATO”, continua BBC.

Baza Mihail Kogalniceanu va avea in curand o noua escadrila de F-16 romanesti – cumparate recent din Norvegia – precum si drone MQ-9 Reaper, plus un „oras militar” prin care se vor roti armatele NATO, fortele aeriene si personalul naval din 32 de tari. Ultimii sositi sunt finlandezii.

La doar 20 km de coasta Marii Negre, baza se afla la 300 km de Odesa si la 400 km de Sevastopol, in Crimeea ocupata de rusi.

Aceasta este a treia si ultima misiune de serviciu aici a pilotului RAF, Lt Charlie Tagg.

„Exista o prezenta mult mai mare din SUA aici, mai multa infrastructura, cazare, oameni si echipamente.”

Invazia Ucrainei de catre Rusia a schimbat atat zonele pe care le survoleaza, spune el, cat si pozitia strategica a misiunii. In 2021, in anterioara sa misiune, pilotii de vanatoare NATO au zburat departe peste apele internationale din Marea Neagra.

Dar acum se tin de zona celor 12 mile marine deasupra apelor teritoriale romanesti si bulgare, „pentru a evita neintelegerile, situatiile de escaladare cu rusii”.

„Rusii vor face si greseli”

„Inainte am fost aici pentru a descuraja orice agresiune rusa. Acum este mai degraba o asigurare pentru alte tari NATO, cum ar fi Romania, ca suntem aici si suntem dispusi sa aparam”, a mai spus locotenentul.

Nu a existat niciun apel pentru a intercepta un avion rusesc de cand a sosit in Romania, spune el, desi au existat misiuni anterioare, deasupra Marii Baltice.

„Rusii vor face si greseli si nu este impotriva legilor internationale, pot sa gafeze. Dar vom pune cate o aeronava langa fiecare avion advers. Din punct de vedere al posturii, le aratam rusilor ca suntem activi. Zburam cu avioane inarmate, asa ca le transmite un mesaj clar”, mai spune Tagg.

Si, de asemenea, misiunile ne ofera informatii valoroase pentru noi, inregistram numerele de serie ale aeronavelor – rusilor – si armele pe care acele aeronave le poarta, astfel incat se face un tablou al inamicului.

Tarziu in noapte, in complexul britanic de pe baza Mihail Kogalniceanu, Tagg urmareste razboiul care se desfasoara in Ucraina vecina pe ecranele sale radar.

„Am putut vedea drone Shahed intrand in Odesa. Sursele de caldura de la sol, unde armele impacteaza, pana la radarele care urmaresc aeronave, atat aeronave prietenoase, cat si aeronave nu atat de prietenoase. Deci pare destul de suprarealist.

In timp ce avioanele NATO evita intalnirile inutile cu rusii, sunt cunoscute doua incidente deasupra Marii Negre. In septembrie 2022, un pilot rus a inteles gresit o comanda de la controlul de la sol si era sa doboare un avion britanic de colectare a informatiilor cu un echipaj de pana la 30 de persoane.

In martie 2023, o drona americana MQ-9 Reaper, lansata din Romania, a fost doborata in mod deliberat de un avion rusesc SU-27 „Flanker”, deasupra apelor internationale.

„Incercam sa le oferim o senzatie de acasa aici”

Viata de zi cu zi la baza Mihail Kogalniceanu este in mare parte linistita. In fata blocului de birouri al comandantului de baza Nicolae Cretu, pescarusii si corbii se infrupta zgomotos dintr-un sir de ciresi.

In biroul sau semi-permanent, Scott Delay de la American Army Support – Black Sea, planuieste logistica pentru personalul american de 1.840 de persoane pe care ii gazduieste in prezent baza.

„Incercam sa le oferim o senzatie de „acasa” cat timp sunt aici. Deci locul nu este foarte diferit de orice comunitate. Are doar un gard in jurul lui”, spune Cretu.

Un lucru cu care soldatii americani au probleme sa se obisnuiasca, spune el, este ca timpii de livrare pentru articolele comandate pe internet pot ajunge la cateva saptamani in Romania, mai degraba decat cateva ore.

Inainte sa paraseasca baza, pilotul britanic Charlie Tagg imi arata in jurul avionului sau. De aproape, Typhoon pare puternic, dar si putin imbatranit. Insa armele, explica el, sunt imbunatatite tot timpul. Acum putem lansa trei tipuri diferite de rachete.

„Si primim si noi radare, care ne vor permite sa detectam si sa angajam amenintarile si mai departe decat pana acum.”

(foto: raf.mod.uk)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: