Un secretar de stat de la Justitie demisioneaza dupa adoptarea ordonantei. Precizarile lui Tudorel Toader
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat luni, dupa adoptarea OUG pe justitie, ca un secretar de stat de la Ministrul Justitiei a demisionat din functie. El nu a nominalizat-o, insa cel mai probabil este vorba de Marieta Safta.
„O alta modificare se refera la amanarea intrarii in vigoare pana la 30 iunie 2019. Avem textul de lege care interzice magistratilor sa fie detasati. Avem un principiu ca mandatele in curs nu pot fi afectate. Speranta mea ar fi sa subliniati diferenta de a detasa pe viitor si a mentine pe cineva detasat. Exemplific prin faptul ca CSM a dat o hotarare care stabileste ca detasarile in curs se mentin pana la data finalizarii lor. Sigur ca avem de la MJ asimilati magistrati care sunt detasati in alte demnitati publice.
(…) Mai avem la MJ doi secretari de stat, doua doamne care sunt detasate. Pentru a elimina orice dubiu, una dintre dansele si-a dat demisia in cursul acestei dimineti”, a declarat Toader dupa sedinta de guvern in care s-a aprobat ordonanta.
Sambata, jurnalista Ioana Ene Dogioiu a sesizat ca in ordonanta de urgenta pe legile justitiei, Tudorel Toader a rezolvat problema secretatului de stat de la Justitie, Marieta Safta. Toader a adus-o pe Safta de la CCR si o ia cu el in toate calatoriile externe.
„In noua forma a Legii 303, magistratii nu pot fi detasati in functii de demnitate publica: ‘Art. 58. – (1) Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune detasarea judecatorilor si procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instante sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara, Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri, Ministerul Justitiei sau la unitatile subordonate acestuia, la solicitarea acestor institutii. Detasarea in cadrul acestor institutii nu se poate dispune pentru functii de demnitate publica.’
Aceasta prevedere a venit ca urmare a deciziei CCR cu ocazia controlului de constitutionalitate a modificarilor Legii 303. Potrivit CCR, numirea magistratilor in functii de demnitate publica nu poate fi acceptata prin prisma exigentelor Constitutiei, asa ca in Legea 303 a trebuit introdusa aceasta interdictie.
Dar ea insemna ca doua dintre secretarele de stat ale dlui Toader ar fi trebuit sa plece. Una este dna judecatoare Mot, cu conextiuni puternice in PSD, iar cealalta este insasi dna Marieta Safta, mana dreapta a dlui ministru, acea doamna pe care dl Toader a detasat-o de la CCR, unde este magistrat asistent, si cu care isi face toate deplasarile in strainatate, de la Bruxelles in Kuala Lumpur, din Maroc in Japonia.
Asa ca dl ministru a inclus in OUG amanarea intrarii in vigoare e prevederii. Pentru a o tine pe dna Safta in minister de-a dreapta lui, dl Toader, ministru, profesor si fost judecator constitutional, a incalcat o decizie a CCR, sub pretextul rezolvarii situatiei magistratilor implicati in presedintia Consiliului UE, pentru care se gasise insa o solutie fezabila.
Si nimeni nu garanteaza ca lucrurile se vor opri aici si OUG de luni nu va include si alte prevederi. De exemplu, nu mi se pare exclus ca in ultima clipa sa fie introdusa si norma tranzitorie care sa dispuna modificarea completurilor de 5 ale ICCJ dupa dorinta lui Liviu Dragnea. Doar ne-a spus clar si apasat ca el vorbeste si ministrul asculta”, a scris Dogioiu pe ziare.com.