Un semnal radio vechi de 8 miliarde de ani ajunge pe Pamant
Astronomii au detectat o explozie misterioasa de unde radio care au avut nevoie de 8 miliarde de ani pentru a ajunge pe Pamant, relateaza CNN.
Exploziile radio rapide sau FRB (Fast Radio Bursts) sunt explozii intense de unde radio, de milisecunde, cu origini necunoscute. Primul FRB a fost descoperit in 2007 si, de atunci, au fost detectate sute de astfel de flash-uri cosmice rapide, provenind din puncte indepartate din intregul univers.
Explozia, denumita FRB 20220610A, a durat mai putin de o milisecunda, dar in acea fractiune de clipa a eliberat echivalentul emisiilor energetice ale Soarelui nostru pe parcursul a 30 de ani, potrivit unui studiu publicat joi in revista Science.
Multe FRB elibereaza unde radio super-stralucitoare care dureaza cel mult cateva milisecunde inainte de a disparea, ceea ce face ca exploziile radio rapide sa fie dificil de observat.
Radiotelescoapele i-au ajutat pe astronomi sa urmareasca aceste flash-uri cosmice rapide, inclusiv reteaua de radiotelescoape ASKAP, situata in Tara Wajarri Yamaji din Australia de Vest.
„Folosind reteaua de antene (radio) ASKAP, am putut determina cu precizie de unde a venit explozia”, a declarat intr-un comunicat coautorul studiului, Dr. Stuart Ryder, astronom la Universitatea Macquarie din Australia. „Apoi am folosit (telescopul Very Large Telescope al Observatorului European de Sud) din Chile pentru a cauta galaxia sursa, descoperind ca aceasta este mai veche si (mai) indepartata decat orice alta sursa FRB gasita pana in prezent”.
Aproape 50 de explozii radio rapide au fost urmarite pana in prezent pana la punctele lor de origine, iar aproximativ jumatate dintre ele au fost gasite cu ajutorul ASKAP.
„Desi inca nu stim ce cauzeaza aceste explozii masive de energie, studiul confirma faptul ca exploziile radio rapide sunt evenimente comune in cosmos si ca vom putea sa le folosim pentru a detecta materia intre galaxii si pentru a intelege mai bine structura Universului”, a declarat Ryan Shannon, profesor la Swinburne University of Technology din Australia, coautor al studiului.