Un startup francez a inventat dispozitivul „Detumbler” care va rezolva problema deseurilor spatiale de pe orbita Pamantului

externe

satelit, spatiu

Airbus, un startup spatial cu sediul in Franta, a lansat sambata, 11 noiembrie, un dispozitiv conceput pentru a rezolva problema deseurilor spatiale de pe orbita Pamantului, relateaza Interesting Engineering.

Ca parte a misiunii Transporter-9 a companiei SpaceX, dispozitivul s-a aflat printre incarcaturile utile lansate la bordul unei rachete Falcon 9 de la Baza Fortelor Spatiale Vandenberg din California.

Denumit Detumbler, acest dispozitiv specializat a fost proiectat si lansat pentru a impiedica satelitii defuncti sa se prabuseasca.

Conform comunicatului oficial al companiei, acest dispozitiv este programat pentru testarea pe orbita la inceputul anului 2024.

Multi sateliti iesiti din serviciu sufera adesea traiectorii necontrolate din cauza dinamicii zborului orbital, urmand traiectorii imprevizibile.

„Tumbling” sau rotatia satelitilor poate aparea din diverse motive. Un factor predominant este epuizarea combustibilului de la bord necesar pentru „controlul altitudinii”, esential pentru mentinerea pe orbita. Factori precum defectiunile mecanice, modificarile in distributia masei sau impacturile externe pot contribui la declansarea rostogolirii.

Avand in vedere ca orbita Pamantului devine din ce in ce mai aglomerata, provocarea reprezentata de deseurile spatiale este pe cale sa se intensifice semnificativ in anii viitori. Prin urmare, apare pericolul de coliziune cu o alta nava spatiala sau de reintrare necontrolata in atmosfera terestra.

Dispozitivul cantareste doar 100 de grame

Cantarind aproximativ 100 de grame, dispozitivul Detumbler se bazeaza pe o tehnica de „amortizare magnetica” si poate fi atasat la satelitul vizat. Acesta cuprinde o roata centrala si magneti care functioneaza cu ajutorul campului magnetic al Pamantului.

„Atunci cand satelitul zboara in mod normal, rotorul actioneaza ca o busola urmand campul magnetic, dar in cazul in care nava spatiala incepe sa se rostogoleasca, miscarea rotorului induce curenti turbionari care actioneaza ca un cuplu de frecare, amortizand astfel miscarea”, se explica in comunicat.

Potrivit Retelei globale de supraveghere spatiala a Departamentului de Aparare al SUA, peste 27.000 de fragmente de resturi orbitale sunt monitorizate in mod activ. In plus, se crede ca exista numeroase fragmente mai mici, care plutesc in deriva in spatiu fara a fi detectate.

Dispozitivul poate fi un instrument valoros in misiunile viitoare, prevenind caderea satelitilor si facilitand capturarea lor in timpul operatiunilor de indepartare a resturilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: