Un studiu suedez releva ca, pe fondul razboaielor din Ucraina si Gaza, cheltuielile militare au ajuns la un nivel neegalat in istorie – aproape 2.500 de miliarde de dolari

externe

cheltuieli militare, record, istorie, Rusia, China, Statele Unite

Cheltuielile militare la nivel mondial au ajuns la 2.443 de miliarde de dolari in 2023, marcand o crestere de 6,8% fata de anul precedent, ratele de crestere fiind cele mai ridicate din 2009 incoace.

Cheltuielile militare la nivel mondial au crescut pentru al noualea an consecutiv. Pentru prima data din 2009, cheltuielile militare au crescut in toate cele cinci regiuni geografice definite de SIPRI, cu cresteri deosebit de semnificative observate in Europa, Asia, Oceania si Orientul Mijlociu.

„Cresterea fara precedent a cheltuielilor militare este un raspuns direct la deteriorarea globala a pacii si securitatii”, a declarat Nan Tian, cercetator principal in cadrul Programului SIPRI privind cheltuielile militare si productia de arme.

„Statele acorda prioritate puterii militare, dar risca o spirala actiune-reactiune in peisajul geopolitic si de securitate din ce in ce mai volatil”, a adaugat el.

Primii 10 jucatori din 2023, in frunte cu Statele Unite, China si Rusia, si-au majorat toate cheltuielile militare.

Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 24%, ajungand la 109 miliarde de dolari in 2023, ceea ce reprezinta o crestere de 57% fata de 2014, cand Rusia a anexat Crimeea. In 2023, cheltuielile militare ale Rusiei reprezentau 16% din totalul cheltuielilor de stat, iar povara sa militara (cheltuielile militare ca procent din produsul intern brut sau PIB) era de 5,9%.

In 2023, Ucraina s-a clasat pe locul al optulea in ceea ce priveste cheltuielile, dupa ce a inregistrat o crestere brusca a cheltuielilor cu 51%, ajungand la 64,8 miliarde de dolari. Acest lucru a dus la o povara militara a Ucrainei de 37% si a reprezentat 58% din totalul cheltuielilor statului.

In 2023, cheltuielile militare ale Ucrainei se ridicau la 59% din cele ale Rusiei. Cu toate acestea, pe parcursul anului, Ucraina a primit, de asemenea, cel putin 35 de miliarde de dolari in ajutor militar, inclusiv 25,4 miliarde de dolari din partea Statelor Unite. Impreuna, acest ajutor si propriile cheltuieli militare ale Ucrainei au reprezentat aproximativ 91% din cheltuielile Rusiei.

In 2023, cei 31 de membri ai NATO au cheltuit in mod colectiv 1.341 de miliarde de dolari, ceea ce echivaleaza cu 55% din cheltuielile militare globale. Cheltuielile militare ale SUA au crescut cu 2,3%, ajungand la 916 miliarde USD in 2023, reprezentand 68% din totalul cheltuielilor militare ale NATO. In 2023, majoritatea membrilor europeni ai NATO si-au majorat cheltuielile militare. Ponderea combinata a acestora in NATO a ajuns la 28%, cea mai mare din ultimul deceniu. Restul de 4% a provenit de la Canada si Turciei.

La zece ani dupa ce membrii NATO s-au angajat oficial sa cheltuiasca 2% din PIB pentru aparare, 11 din 31 de membri NATO au atins sau depasit acest nivel in 2023, cel mai mare numar de cand a fost luat acest angajament. In plus, 28 de membri NATO au atins un alt obiectiv, acela de a directiona cel putin 20% din cheltuielile militare catre „cheltuieli cu echipamentele” in 2023, fata de 7 in 2014.

Polonia a inregistrat cea mai mare crestere dintre tarile europene, situandu-se acum pe locul 14 in lume in ceea ce priveste cheltuielile militare. Cheltuielile acestei tari au ajuns la 31,6 miliarde de dolari, dupa o crestere de 75% intre 2022 si 2023, cea mai mare crestere anuala dintre tarile europene.

China, al doilea cel mai mare cheltuitor din lume in domeniul militar, a alocat aproximativ 296 de miliarde de dolari in scopuri militare in 2023, o crestere de 6,0% fata de 2022. Acesta a marcat cel de-al 29-lea an consecutiv de crestere a cheltuielilor militare ale Chinei. China reprezinta jumatate din totalul cheltuielilor militare din regiunea Asia-Pacific. Mai multi dintre vecinii Chinei au legat cresterea cheltuielilor lor de cresterea cheltuielilor militare ale Chinei, perceputa drept stat ostil.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: