Un suspect a fost arestat pentru injunghierea a 4 profesori americani care predau la o universitate din China
Politia chineza a retinut un suspect intr-un atac cu cutitul asupra a patru profesori de la Cornell College din Iowa, care predau la o universitate chineza din orasul Jilin, din nord-estul tarii, au declarat marti autoritatile, potrivit AP. Profesori de la Cornell College predau la Universitatea Beihua, au declarat oficialii scolii din SUA.
Politia a declarat ca un barbat in varsta de 55 de ani pe nume Cui se plimba luni intr-un parc public cand a intalnit un strain. El l-a injunghiat pe acesta si pe alti trei care erau cu el si de asemenea, un chinez care s-a apropiat in incercarea de a interveni, a spus politia.
Politia nu a oferit niciun indiciu cu privire la motivul atacului.
Ranitii au fost transportati de urgenta la spital pentru tratament si niciunul nu era in stare critica, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, intr-un briefing zilnic. El a spus ca, potrivit unei evaluari preliminare, politia crede ca atacul din parcul Beishan a fost un incident izolat. O ancheta este in desfasurare.
Presedintele Colegiului Cornell, Jonathan Brand, a declarat ca profesorii au fost atacati in timp ce se aflau in parc insotiti de un membru al facultatii din Beihua, care se afla intr-o zona periferica a Jilinului, un oras industrial la aproximativ 1.000 de kilometri nord-est de Beijing. Luni a fost sarbatoare legala in China.
Nicholas Burns, ambasadorul SUA in China, a postat pe site-ul de socializare X ca este „furios si profund tulburat de injunghierea” a trei cetateni americani si a unui rezident din Iowa. „Facem tot ce putem pentru a-i ajuta si speram ca se vor recupera complet si rapid”, a scris el.
Atacul a avut loc in timp ce atat Beijingul, cat si Washingtonul incearca sa extinda schimburile interpersonale pentru a ajuta la consolidarea relatiilor pe fondul tensiunilor legate de comert si de probleme internationale precum Taiwan, Marea Chinei de Sud si razboiul din Ucraina.
Un parlamentar din Iowa a postat pe Instagram o declaratie in care spunea ca fratele sau, David Zabner, a fost ranit in timpul unui atac in Jilin. Adam Zabner l-a descris pe fratele sau ca fiind doctorand la Universitatea Tufts, care se afla in China in cadrul colaborarii dintre Cornell si Beihua.
„Am vorbit cu David in urma cu cateva minute, se recupereaza si se descurca bine”, a scris Adam Zabner, adaugand ca fratele sau a fost recunoscator pentru ingrijirea primita la spital.
Vestea privind incidentul a fost suprimata in China, unde guvernul mentine controlul asupra informatiilor despre orice lucru considerat sensibil.
Presa nu a raportat acest lucru. Unele conturi de retele sociale au postat reportaje din mass-media straine despre atac, dar un hashtag despre acesta a fost blocat pe un portal popular, iar fotografiile si videoclipurile cu incidentul au fost rapid eliminate.
Purtatorul de cuvant al Cornell, Jen Visser, a spus intr-un e-mail ca inca aduna informatii despre ceea ce s-a intamplat.
Visser a spus ca universitatea privata din Mount Vernon, Iowa, are un parteneriat cu Universitatea Beihua. Un comunicat de presa din 2018, cand a inceput programul, spune ca Beihua ofera finantare profesorilor de la Cornell pentru a calatori in China unde predau o parte din cursurile de informatica, matematica si fizica pe o perioada de doua saptamani.
Potrivit unei postari din 2020 pe site-ul Beihua, universitatea chineza foloseste metode si resurse de predare americane pentru a oferi studentilor la inginerie o perspectiva internationala si abilitati de limba engleza.
Aproximativ o treime din cursurile de baza din program folosesc manuale din SUA si sunt predate de profesori americani. Studentii pot aplica pentru a studia timp de doi ani din cei patru la Cornell College si pot primi diplome de la ambele institutii.
Presedintele chinez Xi Jinping a dezvaluit un plan pentru a invita 50.000 de tineri americani in China in urmatorii cinci ani, desi diplomatii chinezi spun ca un avertisment de calatorie al Departamentului de Stat al SUA i-a descurajat pe americani sa viziteze China.
Invocand detentii arbitrare, precum si interdictii de iesire care ar putea impiedica americanii sa paraseasca tara, Departamentul de Stat a emis un avertisment de calatorie de Nivel 3 – al doilea nivel de avertizare – pentru China continentala. Acesta ii indeamna pe americani sa „reconsidere calatoria” in China.
Unele universitati americane si-au suspendat programele din China din cauza avertismentului de calatorie.
Lin, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, a declarat ca Beijingula a luat masuri eficiente pentru a proteja siguranta strainilor. „Credem ca incidentul izolat nu va perturba schimburile culturale normale culturale si interpersonale dintre cele doua tari”, a spus el.