Un tanar cu arsuri grave din Botosani, refuzat de spitale pentru ca nu sunt locuri, la 9 ani de la Colectiv. Premierul de atunci, Victor Ponta, candideaza iar din partea PSD
Un tanar din Botosani a ajuns in stare critica la spital, dupa ce a fost victima unui accident casnic. Desi starea lui este una foarte grava, acesta nu poate primi tot tratamentul de specialitate, asa cum prevad protocoalele medicale. Practic, din cauza lipsei de locuri in spitalele de arsi, ranitul nu poate fi transferat, scrie cotidianul local, Monitorul de Botosani.
Nenorocirea a avut loc joi dupa-amiaza, in localitatea Stefanesti. Tanarul incerca sa alimenteze rezervorul unei drujbe pentru a o putea folosi la taiat cateva crengi. Cu putin timp inainte de a se apuca de treaba, acesta si-a aprins o tigara, pe care ulterior a aruncat-o langa el. Ulterior a incercat sa umple rezervorul drujbei cu un amestec de benzina si ulei, doar ca o clipa de neatentie a produs tragedia. Tanarul a scapat recipientul cu benzina pe jos, iar lichidul s-a aprins imediat de la chistocul de tigara nestins complet.
Benzina s-a aprins imediat cu o flacara puternica, ce i-a cuprins acestuia hainele. A reusit sa le stinga singur, dar cu pretul unor arsuri grave pe o mare parte a corpului. Disperat tanarul a apelat serviciul 112, cerand ajutorul cadrelor medicale. La fata locului a ajuns o ambulanta cu asistent din zona, iar de la Botosani a fost trimis echipajul
„Echipajul de terapie intensiva mobila a fost solicitat pentru un pacient in varsta de 26 de ani, sex masculin, care prezenta arsura prin flacara produsa accidental, in urma manipularii cu un bidon de benzina. Arsura reprezinta aproximativ 60% din suprafata corpului, la nivel toracic posterior, membre superioare si membre inferioare, gradul II-III. Pacientul este stabilizat din punct de vedere hemodinamic, cu suport electronic”, a precizat medicul primar Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD Botosani.
Conform protocolului instituit de Ministerul Sanatatii, in cazul persoanelor arse exista „recomandare transfer imediat in centre specializate pentru tratarea arsurilor a pacientilor arsi care au arsuri de profunzime intermediara (Gr. 2A – 2B) cu suprafata arsurii mai mare de 30% din suprafata corporala la pacientii cu varsta intre 14-50 de ani, arsuri profunde (Gr. 3) peste 15% din suprafata corporala la orice varsta.
Imediat cum au luat contact cu cazul, medicii din cadrul UPU-SMURD au incercat sa gaseasca un loc pentru acesta intr-un spital din tara in care sunt paturi pentru tratarea arsurilor foarte grave. Din pacate, niciunul dintre acele locuri nu era, ieri la amiaza, disponibil.
„Se face toaleta plagii si ulterior, avand in vedere ca nu sunt locuri disponibile la nivel de tara pentru marii arsi, va ramane pentru supraveghere si tratament de specialitate in chirurgie plastica si reconstructiva a Spitalului Judetean de Urgenta Botosani”, a mai spus medicul primar Ramona Guraliuc.
In acest moment, Romania are doar 34 de paturi pentru mari arsi. Sase sunt la Spitalul Floreasca, iar cate cinci la Spitalul de Arsi din Bucuresti, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi si la Spitalul Judetean Timisoara. Alte trei se afla la Spitalul Clinic „Bagdasar-Arseni”. 10 paturi pentru copii sunt disponibile la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitala. Exista un singur Centru de Mari Arsi in tara noastra, la Spitalul „Floreasca”.
Inca de dupa tragedia de la Colectiv, din urma cu noua ani, autoritatile au promis ca zeci de paturi pentru marii arsi vor fi alocate la nivel national. Romania ar fi trebuit sa construiasca, inca din anul 2014, cand a fost aprobata o Hotarare de Guvern in acest sens, 4 centre pentru pacientii mari arsi – doua la Bucuresti, unul la Timisoara si unul la Targu Mures.
Nici macar una dintre unitatile promise nu a fost deschisa pana in acest moment. 10.000 de pacienti se prezinta anual la camerele de garda ale spitalelor din Romania pentru leziuni de arsura, iar circa 4.000 de cazuri necesita internare pentru supraveghere si tratament de specialitate, se arata intr-un raport oficial al Ministerului Sanatatii, elaborat in anul 2021.
In jur de 1.400 – 1.500 de pacienti reprezinta cazuri de severitate medie si mare, care necesita ingrijiri spitalicesti cu o durata mai mare de doua saptamani si, ulterior, servicii de recuperare medicala specializata. Numarul de decese cauzate de leziuni postcombustionale este de aproximativ 200 pe an, arata raportul Ministerului Sanatatii din anul 2021.
Reamintim ca, dupa ce si-a dat demisia in urma gestionarii defectuoase a tragediei de la Colectiv, premierul de atunci, Victor Ponta, candideaza din nou anul acesta din partea PSD pentru un loc in Parlamentul Romaniei.