Un tanar din Alba Iulia, cu handicap locomotor grav, a fost trimis de membrii Comisiei de Evaluare „sa aranjeze marfa pe rafturile magazinelor”
Un tanar din Alba Iulia cu o problema grava locomotorie a fost umilit de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba, in timpul unei examinari. Tanarul s-a vazut nevoit sa dea in judecata Comisia pentru a arata ca sufera de un handicap grav si ca are nevoie de un insotitor permanent.
Mai mult de atat a avut nevoie si de o expertiza medico legala, care sa ateste ceea ce se putea vedea cu ochiul liber: ca nu poate face actiuni de unul singur. Actiunea a fost inregistata de tanar in luna februarie a anului in curs si dupa trei sedinte de judecata si un raport de expertiza medico legala, judecatorii s-au pronuntat.
Povestea trista a tanarului din Alba Iulia care din cauza unei boli grave nu poate avea o viata normala, este detaliata in motivarea instantei. In timp boala s-a agravat, iar tanarul are nevoie de ajutor permanent. Chiar si unitatea scolara la care invata in clasa a XI-a a facut eforturi pentru a-l ajuta. Directiunea a mutat clasa de la etajul I, la parter pentru ca mama tanarului sa il poata duce la ore. Mama sa a renuntat la locul de munca si se ocupa in totalitate de tanar.
”In timpul orelor, mama sa sta pe hol pentru a-l ajuta in pauze sa se deplaseze sau sa mearga la baie”, se arata in motivarea instantei. Mai mult de atat, o persoana din scoala ii scrie tanarului testarile sau lucrarile, pe baza dictarii. Acesta a fost incadrat la handicap grav cu insotitor, dar cand a implinit 18 ani, hotararea prin care era incadrat s-a stins, iar tanarul a fost nevoit sa se prezinte in fata comisiei de evaluare. Modul in care cei din comisie s-au comportat cu acesta este descris in motivarea instantei.
”S-a prezentat in fata Comisiei, l-au examinat (i s-a cerut doar sa se ridice in picioare, fara sa se deplaseze), iar un membru al comisiei i-a spus mamei sale ca ar putea totusi sa munceasca la un magazin sa puna marfa pe raft. A apreciat reclamantul ca, aceasta asertiune este de un cinism greu de descris, in conditiile in care acesta nu se poate deplasa nici macar un metru singur, dar sa fie in stare sa si ridice vreun obiect. Cu toate ca au vazut starea in care se afla, Comisia a decis ca se poate descurca singur, stabilind un handicap grav, fara insotitor.
A sustinut ca, a contestat decizia comisiei intrucat mama sa trebuie sa stea in permanenta cu el, a fost nevoita sa renunte la locul de munca si la posibilitatea de a realiza veniturile de care familia are nevoie, pentru a-l putea ingriji 24 de ore din 24”, se arata in motivarea instantei. A mentionat ca, nu si-a dorit sa ajunga in aceasta situatie, isi doreste sa-si revina si nu sa aiba problemele pe care le are. A mentionat ca, nu doreste drepturi sau beneficii care nu i se cuvin, doreste doar sa ii fie respectate drepturile pe care o persoana in situatia sa le are conform legii si dreptul persoanei care-l ingrijeste de a obtine veniturile stabilit de lege”, a mai spus tanarul in fata instantei.
Magistratii s-au bazat prima data pe raportul medico legal, unde a fost scris clar ca tanarul sufera de o afectiune grava. Mai exact au analizat situatia tanarului si au ajuns la concluzia ca: ”autonomia personala si sociala este semnificativ afectata; in combinatie cu problemele medicale conexe existente, necesita supraveghere si ingrijire permanenta in toate activitatile ce presupun capacitate de autoingrijire si/sau autogospodarire.
Drept urmare au anulat documentul emis de comisie si i-au obligat sa ”elibereze reclamantului un Certificat de incadrare in grad de handicap grav cu asistent personal”, se arata in motivarea instantei.