Un tanar din Bacau, salvat in extremis dupa ce a fost muscat de o vipera
Duminica, 19 mai 2024 la Centrul Primiri Urgente (CPU) al Spitalului Municipal Roman a fost adus de catre ambulanta cu asistent medical, un tanar de 22 de ani, din Poienari cu o plaga muscata de un sarpe, la al doilea deget de la mana stanga. Deoarece SMU Roman nu este aprovizionat cu ser antiviperin pacientul a fost transportat la Spitalul Judetean Bacau.
”S-a luat hotararea de catre medicii de la CPU Roman ca acesta sa fie transferat la Spitalul de Urgenta Bacau, tinand cont ca de la Roman se ajunge mai repede la spitalul din judetul vecin” a declarat purtatorul de cuvant al SAJ Neamt, Ramona Roibu, citata de cotidianul Monitorul de Neamt.
”Barbatul era constient, cooperant si stabil. Dupa ce i s-a administrat ser antiviperin de colegii de la Bacau, a fost redirijat pentru a ramane sub supraveghere medicala. Pacientul a plecat fara aviz medical la domiciliu”, au precizat reprezentantii SMU Roman.
Problema aprovizionarii cu ser antiviperin a spitalelor este una foarte discutata mai ales in sezonul estival pentru ca vaccinul antiviperin trebuie administrat in primele ore de la muscatura.
Vipera este un animal timid, care fuge de oameni. Peste 90% din muscaturi, se intampla atunci cand cineva incerca sa prinda o vipera. Muscatura cauzeaza reactii alergice, astfel ca, alergicii si cardiacii muscati de vipera, devin urgente.
Vipera comuna este intalnita cel mai adesea la marginile padurilor de foioase, in poieni insorite, dar si in interiorul padurii unde se ascunde in covorul de frunze. Ea se mai poate ascunde si sub stancile sau in crapaturile acestora din padure.
Purtatorul de cuvant al DSP Neamt, Elena Sterpu, a declarat ca situatia a starnit si curiozitatea reprezentantilor institutiei tinand cont de faptul ca vipera nu este prea des intalnita in zona Romanului, asa incat SMU Roman nu este aprovizionat cu ser antiviperin o doza costand peste 10.000 lei si avand un termen de valabilitate foarte mic. ” E primul caz despre care auzim anul acesta. Ne intrebam daca trebuie facute demersuri suplimentare de aprovizionare a SMU Roman cu ser antiviperin tinand cont de faptul ca in zona Romanului viperele nu sunt des intalnite. S-a luat masura transferarii pacientului la Bacau, pentru ca se ajunge, probabil, mai usor la spitalul din judetul vecin si pentru faptul ca doar spitalele in zona carora traiesc serpi veninosi se aprovizoneaza cu ser antiviperin. In general antitoxinele sunt scumpe si au termen de valabilitate mic, ceea ce determina unitatile sanitare sa nu se aprovizioneze cu ser antiviperin”, a precizat purtatorul de cuvant al DSP Neamt.