La ora actuala infestarea cu virusul rabic este incurabila si aproape intotdeauna fatala odata ce acesta a invadat sistemul nervos central, victima fiind condamnata la o moarte oribila. Dar cercetatorii cred ca au descoperit un tratament simplu si eficient care poate vindeca chiar si cazurile avansate de rabie.
Un anticorp monoclonal injectat in soareci de laborator i-a protejat cu succes pe acestia de o doza letala de virus al rabiei, au raportat cercetatorii americani. „Aceasta este prima terapie practica pentru rabie”, a declarat cercetatorul principal Brian Schaefer, profesor de imunologie la Universitatea de Stiinte Medicale din Bethesda.
Anticorpul a fost creat folosind lyssavirusul liliacului australian, inrudit indeaproape cu virusul rabiei. Cercetatorii au conceput anticorpul pentru a bloca virusul rabiei si a preveni raspandirea acestuia.
„Anticorpul este specific pentru proteina de suprafata celulara a lyssavirusului, care ii permite acestuia sa se ataseze la celulele tinta si sa infecteze celulele organismului”, a declarat Schaefer.
Eforturile anterioare de a trata rabia in stadiu avansat au esuat deoarece tratamentele nu au reusit sa treaca de bariera hemato-encefalica (dintre sange si creier), au precizat autorii studiului.
Dar acest anticorp, chiar daca este prea mare pentru a se strecura in sistemul nervos si a trata direct rabia, pare sa pregateasca sistemul imunitar pentru a lupta eficient impotriva virusului in creier si maduva spinarii, a spus Schaefer.
Cercetatorii au fost surprinsi sa constate ca o singura doza de anticorp a inversat eficient infectia cu rabie chiar si dupa ce aceasta a ajuns in sistemul nervos, prevenind moartea.
Acest anticorp pare sa stimuleze sistemul imunitar sa creeze celule imunitare mai mici care pot trece prin bariera hemato-encefalica si sa ajunga in sistemul nervos, unde tintesc si distrug eficient virusul rabiei, a aratat studiul.
„Se pare ca anticorpul actioneaza la periferie, in afara creierului, pentru a schimba raspunsul imunitar in asa fel incat celulele imunitare care intra in creier devin capabile sa lupte cu succes impotriva infectiei”, a declarat Schaefer.
Niveluri scazute ale virusului au ramas la soarecii care au primit anticorpul, dar aceste niveluri nu au crescut, iar semnele de rabie nu au revenit imediat, au aratat rezultatele.
Urmatorul pas ar fi crearea unei versiuni a acestui anticorp pentru oameni si testarea lui in cadrul unor teste clinice.
Virusul rabiei nu ucide practic pe nimeni in tarile dezvoltate, avand in vedere accesul cetatenilor acestor tari la terapii imediate care previn boala avansata, a precizat Schaefer.
Rabia ucide insa aproximativ 60.000 de persoane in lume in fiecare an, in principal in tarile in curs de dezvoltare, asa ca acolo ar trebui sa aiba loc testele clinice.
„Probabil ca cel mai bun loc pentru acest lucru ar fi o tara precum India, unde exista un sistem de sanatate destul de avansat, dar sunt inca multe cazuri de rabie in stadiu avansat”, a spus Schaefer, care a pledat pentru realizarea de studii pe oameni: „Pana acum, nu a existat cu adevarat un tratament fiabil pentru rabie, odata ce infectia s-a instalat. Avand in vedere succesul acestei terapii la soareci, merita cu siguranta sa fie investigat in continuare la alte animale si la om.”
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…