Un tribunal olandez a condamnat un barbat care a proiectat un mesaj antisemit pe muzeul Anne Frank din Amsterdam, la doua luni de inchisoare

externe

Un tribunal din Amsterdam a condamnat, joi, un cetatean de nationalitate polonezo-canadiana la doua luni de inchisoare pentru ca a proiectat pe muzeul Anne Frank un mesaj care face aluzie la o teorie antisemita a conspiratiei, potrivit AP.

Robert Wilson a fost acuzat de insultarea unui grup si incitarea la discriminare pentru ca, in februarie, a folosit un proiector laser pentru a afisa cuvintele „Ann (sic) Frank a inventat pixul” pe partea laterala a casei in care adolescenta evreica s-a ascuns cu familia ei in timpul Holocaustului.

Textul se refera la o teorie conform careia celebrul jurnal al lui Frank este un fals.

„Avand in vedere marea semnificatie simbolica a jurnalului Annei Frank pentru comemorarea persecutiei evreilor, aceasta declaratie poate fi privita ca o forma de negare a Holocaustului”, a scris instanta in decizia sa.

Dupa ce a petrecut deja mai bine de doua luni in arest preventiv, Wilson si-a ispasit deja pedeapsa. Nu a fost in sala de judecata pentru a asculta verdictul.

Judecatorii au stabilit ca Wilson a proiectat textul dintr-o duba parcata peste canal fata de cladirea care gazduieste acum Muzeul Anne Frank. O inregistrare a fost postata pe un canal Telegram antisemit, dar instanta a constatat ca nu exista suficiente dovezi pentru a-l condamna pe Wilson pentru distribuirea imaginilor.

Barbatul a negat acuzatiile, sustinand in fata judecatorilor ca a fost la Amsterdam in weekend cu iubita si cu fiica sa si ca nici macar nu stia unde se afla muzeul respectiv.

Procurorii au spus ca Wilson a fost un membru proeminent al Ligii de Aparare neo-naziste Goyim. El este acuzat de agresiune si insulte homofobe la adresa unui vecin in timp ce locuia in Statele Unite. De asemenea, Polonia il investigheaza pentru un incident in care ar fi stat in fata lagarului de concentrare de la Auschwitz, tinand o pancarta cu sloganuri antisemite.

Anne Frank a tinut un jurnal al vietii sub ocupatia germana in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand era in pericol constant. A fost arestata impreuna cu familia in 1944 si trimisa intr-un lagar de concentrare nazist, unde a murit, dar jurnalul a supravietuit si a devenit una dintre cele mai faimoase carti din lume.

In anii 1980, mai multe pagini scrise cu pixul au fost gasite printre hartiile Annei Frank. Pixul a fost introdus in Tarile de Jos dupa Al Doilea Razboi Mondial, iar cei care neaga Holocaustul au sustinut ca acest lucru dovedeste ca jurnalul, publicat de tatal ei dupa razboi, este fals. Cu toate acestea, cercetatorii au ajuns la concluzia ca paginile au fost lasate accidental in jurnal in anii 1960.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: