Un tribunalul american a respins cererea guvernului de a vinde un super-iaht al unui oligarh rus sanctionat. Un alt oligarh spune ca e nava lui
Un tribunal din New York a respins cererea guvernului SUA de a vinde un super-iaht despre care pretinde ca ii apartine oligarhului rus Suleyman Kerimov, potrivit VOA.
Hotararea inseamna ca contribuabilii americani vor continua sa plateasca o factura de aproximativ 740.000 de dolari pe luna pentru intretinerea si asigurarea navei Amadea.
Nava de lux de 106 de metri, estimata la 230 de milioane de dolari, se afla in centrul unei batalii legale pentru aplicarea sanctiunilor SUA impotriva Rusiei. Procurorii americani sustin ca Kerimov si imputernicitii sai au directionat sume prin institutiile financiare din SUA pentru a intretine iahtul, ceea ce ar constitui o incalcare a sanctiunilor.
In mai 2022, Fiji a confiscat Amadea si a transferat-o ulterior in Statele Unite. Guvernul SUA ar dori sa vanda iahtul si sa transfere veniturile in Ucraina.
Dar aceasta procedura, cunoscuta sub numele de confiscare civila, a devenit mai complicata atunci cand un alt miliardar rus, Eduard Khudainatov, care nu se afla sub sanctiunile SUA, a sustinut ca Amadea ii apartine de fapt.
In dosarele judecatoresti, Departamentul de Justitie l-a numit pe Khudainatov „proprietar de fatada” pentru Kerimov. Khudainatov neaga acest lucru.
Batalia juridica pentru Amadea ar putea dura ceva timp. Pana la incheiere, guvernul SUA plateste aproximativ 600.000 de dolari pentru intretinerea iahtului si 140.000 de dolari pentru asigurarea acestuia in fiecare luna.
In incercarea de a reduce aceste cheltuieli, guvernul SUA a cerut permisiunea de a vinde nava si de a converti valoarea acesteia in numerar.
Aceasta practica este relativ comuna in cazurile de confiscare civila cand un activ se depreciaza rapid in valoare sau intretinerea lui este excesiv de costisitoare. Insa Tribunalul Districtual al Districtului de Sud din New York a decis ca intretinerea Amadea nu a fost „excesiva”.
Pentru a aprecia „daca costurile de intretinere ale Amadea sunt excesive, instanta nu trebuie sa se uite doar la suma totala in dolari a costurilor de intretinere, ci trebuie sa analizeze in principal daca aceste sume sunt mai mari decat costurile de intretinere pentru alte iahturi similare”, a scris judecatorul in hotarare.
Guvernul SUA nu a putut dovedi ca sumele au indeplinit acest standard, a decis instanta. Departamentul de Justitie are dreptul de a contesta decizia.
La doua zile dupa hotarare, avocatii care il reprezinta pe Khudainatov si compania care detine direct Amadea au depus un memorandum prin care se opun eforturilor guvernului american de a-l scoate pe Khudainatov din caz. Procurorii sustin ca Khudainatov nu este proprietarul real al iahtului, ceea ce inseamna ca nu are dreptul de a contesta confiscarea acestuia.
Dar memoriul, care include declaratii ale angajatilor si antreprenorilor de iahturi, sustine ca Khudainatov este adevaratul proprietar si, astfel, Amadea nu este deloc supusa confiscarii.
Incercarile guvernului american de a-l scoate pe Khudainatov din caz nu sunt „nimic mai mult decat o incercare disperata de a fura Amadea in mod implicit”, au declarat intr-un comunicat Adam Ford si Renee Jarusinsky, consilierul lui Khudainatov si al companiei detinute de acesta.
„Eduard Khudainatov este si a fost intotdeauna proprietarul de drept al Amadea. Suntem increzatori ca adevarul va prevala si nava va fi returnata. Pana atunci, aceasta povara costisitoare pe care guvernul a pus-o asupra poporului american va continua sa devina mai grea”, au adaugat acestia.
Departamentul de Justitie a refuzat sa comenteze.