Una dintre cele mai vechi sinagogi din lume se redeschide in Egipt
Egiptul a redeschis una dintre cele mai vechi sinagogi din lume, care adaposteste cel mai important fond de manuscrise evreiesti, transmite CNN.
Sinagoga Ben Ezra a fost inaugurata joi de catre prim-ministrul Mostafa Madbouly, dupa un deceniu de lucrari de restaurare, potrivit Ministerului Turismului si Antichitatilor (MOTA).
Construita in secolul al XII-lea, sinagoga a fost reconstruita in 1889 si restaurata anterior in 1982. Ea a fost numita dupa Abraham ibn Ezra, o figura evreiasca care a scris diverse comentarii biblice in timpul epocii de aur a iudaismului spaniol.
Locul a fost vizitat de personalitati evreiesti distinse de-a lungul istoriei, inclusiv de Moses Maimonide, unul dintre cei mai influenti filosofi evrei. Maimonide a locuit in apropierea sinagogii si s-a inchinat acolo. Unii cred ca locul sinagogii este locul in care profetul biblic Moise s-a rugat lui Dumnezeu.
Sinagoga a fost, de asemenea, locul in care a fost gasita cea mai importanta selectie de manuscrise medievale evreiesti la sfarsitul secolului al XIX-lea, potrivit Bibliotecii Universitatii Cambridge, unde documentele, cunoscute sub numele de Cairo Geniza, sunt pastrate in prezent.
Cladirea are o arhitectura in stil bazilical, deoarece a fost candva o biserica, potrivit ministerului.
Cea mai recenta restaurare a acesteia – finalizata de Drops of Milk, o organizatie care incearca sa pastreze patrimoniul evreiesc din Egipt – a necesitat un tratament special pentru a proteja tavanele, pietrele si a asigura izolarea.
MOTA din Egipt a lucrat la restaurarea mai multor cladiri si a preluat proiecte de conservare in ultimii ani, a declarat Louise Bertini, director executiv al Centrului American de Cercetare in Egipt (ARCE).
Bertini a declarat ca ARCE colaboreaza indeaproape cu ministerul pentru a proteja eforturile de conservare. Acesta a acordat Drops of Milk un grant in 2017 pentru a finanta eforturile lor de restaurare a sinagogilor ramase in Egipt, inclusiv Ben Ezra, a spus Bertini.
Populatia evreiasca a Egiptului a depasit 80.000 de persoane in 1948, dar in prezent au mai ramas in tara doar aproximativ o duzina de evrei.
Potrivit lui Bertini, eforturile de restaurare au ca scop principal imbunatatirea turismului. „Exista intotdeauna un efort de a deschide noi situri sau de a face un sit actual mai accesibil”, a declarat ea pentru CNN.
Cu toate acestea, Egiptul a fost intens criticat pentru ca a ras parti mari din vechiul Cairo pentru a face loc unor proiecte de dezvoltare.
Mormintele istorice din cele mai vechi parti ale capitalei, numite Orasul Mortilor, sunt demolate pentru a face loc drumurilor. Presa egipteana a relatat in iunie ca presedintele Abel Fattah al-Sisi a cerut relocarea mormintelor intr-un nou loc de inmormantare, Cimitirul Nemuritorilor.
Masura a fost intampinata cu indignare de istorici si activisti pe retelele de socializare, care au considerat ca este vorba de distrugerea patrimoniului Egiptului si a unui sit din patrimoniul mondial UNESCO.
Istoricul Khaled Fahmy a scris pe Twitter: „comori unice vor fi distruse complet, iar noi toti vom purta rusinea de a fi cauzat distrugerea lor”.
Cimitirele si mormintele au fost deja mutate pentru a face loc pentru poduri si autostrazi.