„Una dintre explozii ne-a zguduit casa”: Moscovitii s-au trezit cu razboiul acasa – reportaj The Guardian

externe

Locuitorii din bogatul cartier Rubliovka sunt obisnuiti cu putin zgomot. Aici sunt vilele de lux ale elitelor politice si de afaceri ale Rusiei din Rubliovka, printre care se numara si Vladimir Putin, fiind o zona impadurita de la vest de Moscova cunoscuta pentru petrecerile extravagante de la ore tarzii si pentru spectacolele de artificii somptuoase, scrie The Guardian.

Dar marti dimineata au fost deranjati de sunetul dronelor care au explodat in aer.

„A fost ca un bum, bum, bum, bum, intr-o succesiune destul de rapida”, a declarat Andrei, un om de afaceri care locuieste in satul Barviha din inima Rubliovka. „Una dintre explozii ne-a zguduit casa; nu a fost ceva ce am mai experimentat pana acum”.

Moscova si imprejurimile sale au fost atacate de drone, chiar in momentul in care Rusia a lansat un alt val de lovituri aeriene asupra Kievului.

Ministerul Apararii, care a dat vina pe Ucraina pentru atacul cu drone, a declarat ca opt drone au vizat orasul in timpul noptii – dar presa rusa apropiata serviciilor de securitate a scris ca numarul a fost mult mai mare, peste 25 de drone participand la atac.

Un oficial rus a declarat ca cel putin doua drone au fost lansate deasupra Rubliovka, o zona care gazduieste si resedinta de stat Novo-Ogariovo a lui Putin.

Atacurile cu drone au marcat cel mai recent incident care arata ca decizia fatala a lui Putin de a invada Ucraina in urma cu 15 luni a adus acum razboiul acasa.

La inceputul lunii mai, doua drone au survolat Kremlinul intr-un raid nocturn indraznet, iar saptamana trecuta o grupare anti-Putin sustinuta de Ucraina a efectuat un scurt atac pe teritoriul Rusiei.

Unii moscoviti care au fost treziti marti de drone au descris atacul ucrainean raportat ca fiind o parte „logica” a razboiului pe care Kremlinul continua sa il numeasca „operatiune militara speciala”.

„Toata lumea intelege ca, daca tragem asupra lor, atacurile s-ar putea intoarce asupra noastra”, a declarat Dmitri, care a fost trezit marti dimineata de explozii in timp ce se afla in apartamentul sau din orasul Odintsovo, in apropiere de Rubliovka.

„Unii oameni sunt suparati, dar nimic nu ma mai poate surprinde. Ucraina a mai lovit deja Kremlinul inainte. Acesta este urmatorul pas logic”, a declarat un agent de securitate din Jukovka, o comunitate inchisa din apropierea locului unde au avut loc loviturile.

Pentru altii, atacul cu drone de marti s-a simtit mai inspaimantator, oferind poate o privire minimala si inegala asupra terorii zilnice traite de ucraineni ca urmare a loviturilor rusesti. O femeie care locuieste intr-unul dintre blocurile de apartamente din Moscova care au fost lovite a descris ca a auzit o explozie „puternica” si ca s-a simtit „speriata”.

In contrast puternic cu Kievul, Moscova a fost pana acum protejata de devastarea pe care a provocat-o invazia lui Putin.

Sondajele de opinie au aratat ca multi locuitori ai capitalei au incetat sa mai acorde atentie razboiului, restaurantele si barurile ramanand pline cu moscoviti dornici sa se bucure de vremea calda.

Aceasta aparenta apatie i-a frustrat pe unii dintre cei mai agresivi sustinatori pro-razboi, care si-au reinnoit marti apelurile pentru o mobilizare militara si economica mai ampla, masuri pe care Kremlinul a ales pana acum sa le evite.

Prezicand viitoarele lovituri ucrainene, Alexander Hinshtein, un membru important al parlamentului rus, i-a indemnat pe rusi sa se obisnuiasca cu „o noua realitate”.

Dar primele semne indica faptul ca Kremlinul pare dornic sa minimalizeze atacurile de marti si sa proiecteze un sentiment de normalitate.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a declarat ca Putin nu are planuri imediate de a se adresa tarii si a afirmat ca nu exista „nicio amenintare iminenta pentru locuitorii din Moscova si regiunea Moscovei”. Mai tarziu, marti, presedintele rus a laudat apararea aeriana a Moscovei.

Andrei Kolesnikov, cercetator senior la Carnegie Russia Eurasia Center, cu sediul la Moscova, a declarat ca atacurile au venit intr-un moment in care anxietatea generala din Rusia cu privire la razboi a scazut, in ciuda asteptarilor larg raspandite in vest ca Ucraina va lansa in curand o contraofensiva.

Kolesnikov a citat date colectate de organizatia independenta de sondare si cercetare Levada-Center, care a constatat ca 20% dintre rusi au declarat ca au simtit anxietate sau teama in legatura cu razboiul din Ucraina, in scadere de la 47% in vara anului trecut, cand Kremlinul a anuntat o mobilizare partiala care a recrutat sute de mii de soldati pentru a lupta in Ucraina.

Insa, a spus Kolesnikov, incidente precum atacul cu drona de marti ar putea avea un impact tangibil asupra atitudinii Rusiei fata de luptele din Ucraina.

„Daca atacul cu drona se dovedeste a nu fi doar un incident izolat, acesta va servi ca un memento ca ostilitatile sunt deja in capitala si ca Putin nu este atotputernic”, a spus el. „Acest lucru ar putea influenta intr-o oarecare masura opinia publica in favoarea inceperii negocierilor de pace”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: