Unde este ministrul Apararii din China? Misterul total in jurul sortii lui Li Shangfu

externe

li shangfu, ministru apararii, china

Misterul s-a adancit vineri cu privire la soarta ministrului apararii din China, care nu a mai fost vazut de mai bine de doua saptamani – o absenta inexplicabila care vine la doua luni dupa disparitia si apoi inlocuirea ministrului de externe al tarii, relateaza NBC News.

Asa cum se intampla de obicei in sistemul guvernamental opac al Chinei, se stiu putine lucruri despre motivul pentru care Li Shangfu, in varsta de 65 de ani, nu a mai fost vazut in public de la 29 august. Dar o avalansa de relatari in presa occidentala, precum si comentariile publice ale unui diplomat american de rang inalt, au alimentat speculatii tot mai mari.

Viitorul sau prezinta un mare interes in Occident, care va fi nerabdator sa vada daca Li ar putea fi cea mai recenta tinta a unei represiuni din partea presedintelui tot mai puternic Xi Jinping. Inlaturarea lui Qin Gang din functia de ministru de externe si o recenta remaniere la varful fortelor nucleare ale tarii au loc in conditiile in care Beijingul se confrunta cu probleme economice si cu tensiuni tot mai mari cu Statele Unite.

„Este clar ca exista unele turbulente la varful partidului”, a declarat Alexander Neill, un consilier strategic cu sediul in Singapore pe probleme de geopolitica in Asia-Pacific, care a remarcat ca este prea devreme pentru a spune exact ce s-a intamplat cu Li, daca s-a intamplat ceva.

Dar „este clar ca exista o epurare in cadrul comunitatii de afaceri externe si de aparare”, a declarat el pentru NBC News.

Desi Li detine titlul de ministru al apararii, acest rol este mai mult ceremonial si nu este echivalent cu cel al secretarului american al apararii, Lloyd Austin.

Cu toate acestea, inginerul aerospatial este o figura de rang inalt in guvernul lui Xi. La fel ca Qin, Li este unul dintre cei cinci consilieri de stat ai Chinei, o pozitie in cabinet care are un rang mai inalt decat un ministru obisnuit.

„Li Shangfu este un fel de print al Armatei, a carui pregatire este in domeniul ingineriei, asa ca a gestionat programul spatial de rachete al Chinei timp de multi, multi ani”, a declarat Neill, referindu-se la Armata Populara de Eliberare, armata Chinei.

Li a fost sanctionat de Washington pentru rolul sau in achizitionarea de catre China de arme rusesti in 2017. La vremea respectiva, China si-a exprimat „indignarea puternica” fata de aceasta masura, numind-o „nerezonabila” si „o greseala”.

Austin s-a intalnit cu Li in timpul unui summit desfasurat in iunie in Singapore, parte a incercarilor Washingtonului de a relua discutiile intre militari cu Beijingul, dar nu a progresat dincolo de o strangere de mana.

Timpul petrecut de ministrul apararii in afara atentiei publice a ridicat deja semne de intrebare, dar vineri mai multe institutii media occidentale au citat mai multi oficiali americani anonimi care au declarat ca guvernul american crede ca acesta este investigat.

Citand fiecare mai multi oficiali americani, Financial Times, a scris ca ministrul apararii a fost pus sub investigatie, in timp ce Wall Street Journal a spus ca a fost ridicat pentru interogatoriu si ca va fi inlaturat din functie. Washington Post a relatat ca este anchetat pentru coruptie si probabil va fi demis. Reuters a relatat ca Li s-a retras brusc de la o intalnire cu omologii sai din Vietnam acum doua saptamani.

Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a fost intrebat despre absenta lui Li in timpul unei sedinte zilnice de vineri, raspunzand: „Nu stiu despre situatia pe care ati mentionat-o”.

Intre timp, Rahm Emanuel, ambasadorul Washingtonului in Japonia, a intervenit si el.

Invocand piesa lui William Shakespeare „Hamlet”, el a folosit citatul „ceva este putred in Danemarca” intr-o postare pe X pentru a descrie masinatiunile interne ale Partidului Comunist Chinez.

Emanuel a intrebat daca Li a fost „plasat in arest la domiciliu????”, desi nu era clar daca avea informatii noi sau doar specula pe baza unor stiri.

Saptamana trecuta, Emanuel  a comparat, pe Twitter, sirul de disparitii din guvernul lui Xi cu romanul „Zece negri mititei” al Agathei Christie, unde personajele sunt ucise unul cate unul.

Intrebarile cu privire la Li vin intr-un moment in care Xi si-a sporit puterea personala intr-o masura nemaiintalnita de la Mao Zedong, fondatorul Chinei comuniste.

Xi a pus in aplicare o serie de epurari si represiuni legate de coruptie si ideologie, fara sa ezite atunci cand este vorba despre unele dintre cele mai inalte esaloane ale propriului sau partid.

Qin, fostul ministru de externe, a fost vazut ca o stea in ascensiune si un protejat al lui Xi insusi. Dar in iunie a disparut si a fost inlocuit de predecesorul sau o luna mai tarziu, fara explicatii.

Luna trecuta, China a inlocuit doi generali care supravegheau arsenalul nuclear al tarii, lucru despre care expertii de la acea vreme au spus ca reprezinta o remaniere fara precedent la varful fortelor de rachete ale tarii.

Xi „a cerut loialitate politica si are loc o campanie ideologica in curs de desfasurare”, a spus Neill, dar „este incredibil de opac si extrem de dificil sa obtii detalii reale despre ceea ce se intampla”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: