life

Unde s-a aflat Gradina Edenului? In cautarea biblicului loc de nastere al omenirii

Conform religiilor avraamice, dupa ce Dumnezeu a creat Pamantul, a creat si omul si l-a asezat in Gradina Edenului. Si, desi umanitatea a fost alungata mai tarziu din acest paradis, unii cred ca a fost un loc real – sau, cel putin, bazat pe unul, potrivit allthatsinteresting. Deci, unde era Gradina Edenului?

Gradina, asa cum este descrisa in Scriptura, a fost raiul pe Pamant, asa ca este de la sine inteles ca oamenii ar fi nerabdatori sa o gaseasca. In Cartea Genezei, se spune ca se afla la punctul de intalnire a patru rauri si, de-a lungul secolelor, au aparut ipoteze potrivit carora s-ar fi aflat in Golful Persic, Etiopia si chiar Jackson, Missouri.

Dupa cum spune povestea, cand Dumnezeu l-a creat pe om, l-a plasat intr-un paradis plin de verdeata.

In centrul gradinii era Copacul Cunoasterii Binelui si Raului, din ale carui fructe Dumnezeu ii interzice omului sa manance.

In cele din urma, desigur, Dumnezeu alunga omenirea din gradina pentru ca Adam si Eva au mancat fructele si au dobandit cunostinta despre bine si rau.

Speculatiile despre locatia in lumea reala a Gradinii Edenului provin dintr-un pasaj din cartea Bibliei Geneza:

„Si din Eden iesea un rau, care uda raiul, iar de acolo se impartea in patru brate.
Numele unuia era Fison. Acesta inconjura toata tara Havila, in care se afla aur.
Aurul din tara aceea este bun; tot acolo se gaseste bdeliu si piatra de onix.
Numele raului al doilea este Gihon. Acesta inconjura toata tara Cus.
Numele raului al treilea este Tigru. Acesta curge prin fata Asiriei; iar raul al patrulea este Eufratul.”

Aici, Biblia contureaza criterii clare pentru identificarea Gradinii Edenului. Deci, ce locuri se potrivesc acestei descrieri?

In mod semnificativ, Tigrul si Eufratul sunt rauri care exista in istoricul Corn al abundentei (semiluna fertila dintre Nil, Tigru si Eufrat). Pe baza acestui lucru, raspunsul evident ar parea sa fie ca Gradina Edenului se afla undeva in Mesopotamia. Pe langa faptul ca aici se afla raurile Tigru si Eufrat, regiunea a fost si partea lumii in care au avut loc multe dintre evenimentele descrise in Biblie.

Cu toate acestea, au existat multe dezbateri cu privire la locatia precisa a Gradinii Edenului in regiune.

Zona cu cel mai puternic argument poate fi cea a Golfului Persic, undeva in sudul Irakului, Kuweit si Iran, unde raurile Tigru si Eufrat se intalnesc cu marea. Unii chiar sustin ca gradina a fost situata in Armenia, deoarece tinuturile muntoase armene se cufunda in Mesopotamia din nord. Altii spun ca originile Gradinii Edenului ar putea fi gasite in locul de nastere al omenirii insasi – Africa.

In timp ce teoria moderna general acceptata conform careia oamenii s-au dezvoltat pentru prima data in Africa cu sute de mii de ani in urma se bazeaza pe dovezi stiintifice, argumentul pentru o gradina africana a Edenului incepe cu traducerea cuvantului „Cush” din pasajul esential al Genezei care descrie gradina.

Unii interpreteaza sau traduc numele Cus drept „Etiopia”, plasand Gradina Edenului la sud de Mesopotamia. Cu siguranta s-ar potrivi cu povestea, deoarece Etiopia nu este departe de locul multora dintre celelalte evenimente din scriptura avraamica, dincolo de Marea Rosie.

Dar dovezile din partea comunitatii stiintifice impinge locatia Gradinii Edenului si mai departe spre sud. In 2019, s-a relatat pe scara larga ca Gradina Edenului, simbolica sau nu, s-ar fi aflat in Botswana cu sute de mii de ani in urma, potrivit unui studiu publicat recent in Nature.

Studiul a comparat ADN-ul mitocondrial al oamenilor moderni din sudul Africii cu analiza lingvisticii moderne, modelele climatice istorice si distributiile geografice ale populatiilor locale pentru a argumenta ca locul de nastere al omenirii a fost probabil la sud de raul Zambezi, in nordul Botswanei.

Acolo, omenirea ar fi prosperat timp de zeci de mii de ani inainte de a fi fortata in cele din urma sa migreze din cauza problemelor climatice, oglindind povestea biblica a Genezei la scara mare.

Cu toate acestea, aceste diferite locatii din Africa nu sunt singurele teorii privind amplasarea Gradinii Edenului.
Mai multe grupuri sustin ca Gradina Edenului a existat de fapt departe de locatii teoretice larg acceptate, cum ar fi Mesopotamia.

Cea mai faimoasa teorie alternativa apartine Bisericii lui Iisus Hristos si a Sfintilor din Zilele din Urma. Potrivit FOX 2, biserica, formata la New York in 1830, a adoptat pozitia conform careia Gradina Edenului era situata in vecinatatea orasului Independence din statul american Missouri si ca, dupa alungarea lor din gradina, Adam si Eva s-au mutat in comitatul Daviess, Missouri, la aproximativ 100 de kilometri distanta.

Membrii bisericii au incercat sa se stabileasca in zona in anii 1830. Tensiunile cu alti colonisti i-au impins in cele din urma afara din stat, dar nu inainte ca Joseph Smith sa declare ca tara va fi viitorul loc de adunare al celor drepti la sfarsitul lumii.

Si, in ciuda putinelor dovezi geografice sau textuale care sustin teoria, biserica a acumulat totusi vaste terenuri in zona.
Biserica lui Iisus Hristos si a Sfintilor din Zilele din Urma nu este singura organizatie care vine cu teorii despre locatia Gradinii Edenului.

La inceputul secolului al XX-lea, Muzeul Panacea a anuntat ca membrii Societatii Panacea din Bedford, Anglia, credeau ca Gradina Edenului se afla exact acolo si ca orasul fusese construit deasupra ei.

Cateva decenii mai tarziu, in America, predicatorul Elvy E. Callaway a sustinut ca Gradina Edenului s-ar afla in Florida de-a lungul raului Apalachicola, transformand pentru putin timp zona intr-o atractie turistica, potrivit Florida Back Roads Travel.

Chiar si Cristofor Columb ar fi crezut ca a descoperit Gradina Edenului la a treia sa calatorie in America, cand a ajuns pe coasta Venezuelei, relateaza History.

Totusi, unii cred ca nu exista o locatie reala a Gradinii Edenului, fie pentru ca nu exista, fie pentru ca lumea s-a schimbat atat de mult de la povestea Genezei, incat descrierea oferita in Scriptura nu se mai potriveste cu geografia din zilele noastre.

Celebrul teolog francez din secolul al XVI-lea Ioan Calvin a reflectat la problema Gradinii Edenului pierdute, argumentand ca raurile Eufrat si Tigru nu erau dovezi suficiente pentru amplasarea gradinii.

Chiar daca au aceleasi nume cu cele ale raurilor mentionate in Geneza, a argumentat el, nu se intalnesc cu alte doua rauri in felul in care se intampla cu cele biblice, ceea ce inseamna ca cele patru rauri, asa cum sunt descrise in Biblie, probabil ca nu exista in regiune.

Calvin a sustinut ideea ca este putin probabil ca descrierea biblica a gradinii sa aiba vreo legatura cu locul in care s-ar afla astazi, din cauza unui eveniment cataclismic care, conform credintei biblice, ar fi schimbat insasi suprafata Pamantului: Potopul.

In povestea Potopului, lumea a fost acoperita de apa timp de 40 de zile si nopti, cu furtuni naprasnice in timp ce apa s-a agitat violent pe tot globul. Conform logicii lui Calvin, un astfel de eveniment ar fi remodelat Pamantul, stergand caile navigabile initiale care duceau la identificarea Gradinii Edenului.

Fie ca a fost reala, mitica sau luata de apele unui potop global, adevarata locatie a Gradinii Edenului a ramas vaga.

Ar fi putut fi in Mesopotamia, unde au fost scrise multe dintre scripturi? Ar putea fi Africa originea omenirii si, de asemenea, Gradina Edenului? Este chiar posibil sa o gasim, sau urmele ei au fost sterse de pe fata pamantului de un potop de proportii biblice?

Si totusi, s-ar putea sa fi fost in Missouri tot timpul.

 

Foto: Adam si Eva in Gradina Edenului,  Johann Wenzel Peter (1745-1829)

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Filiera Crin Antonescu – Dragos Dobrescu – Mircea Geoana. Vanghelie a fost si el cooptat, pe langa „Grupul de la Monaco”, in campania lui Geoana

Campania lui Mircea Geoana pentru alegerile prezidentiale este coordonata de Rares Manescu, care la randul…

O oră ago

Eurodeputatii romani cer ajutor financiar rapid din partea UE pentru victimele inundatiilor devastatoare

In cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, eurodeputatii romani au cerut un…

O oră ago

Parlamentul European: Ucraina trebuie sa poata lovi tinte militare legitime in Rusia si sa primeasca sprijin militar sporit

Parlamentul European a adoptat o rezolutie care subliniaza ca Ucraina trebuie sa aiba posibilitatea de…

O oră ago

Numar record al japonezilor cu varsta de peste 100 de ani. 90% dintre acestia sunt femei

Numarul persoanelor in varsta de 100 de ani sau mai in varsta din Japonia a…

3 ore ago

Panica si in Turcia dupa exploziile din Liban: „Armata isi revizuieste toate dispozitivele de comunicatii”

Turcia isi revizuieste masurile de securizare a dispozitivelor de comunicatii utilizate de fortele sale armate…

3 ore ago