Unele alimente ultraprocesate sunt bune pentru sanatate, potrivit unui studiu sustinut de OMS

externe

doctor pacienti

Unele alimente ultraprocesate cresc riscul de a dezvolta cancer, boli de inima si diabet – dar altele sunt bune pentru dumneavoastra, sugereaza o noua cercetare asupra acestor alimente demonizate.

Un nou studiu international de anvergura a constatat ca un consum regulat de produse din carne – cum ar fi carnatii – si de bauturi zaharoase creste probabilitatea de a contracta aceste boli, potrivit The Guardian.

Dar painea si cerealele reduc de fapt riscul  – deoarece contin fibre – in ciuda faptului ca sunt, de asemenea, alimente ultraprocesate (UPF), au mai concluzionat aceiasi cercetatori, in concluziile publicate in The Lancet.

In mod similar, sosurile, produsele tartinabile si condimentele sunt, de asemenea, rele pentru sanatatea umana, dar nu la fel de mult ca produsele de origine animala si bauturile racoritoare.

Cu toate acestea, alte cateva tipuri majore de UPF considerate anterior ca fiind daunatoare: dulciurile si deserturile, mancarurile gata preparate, gustarile sarate si alternativele vegetale la produsele din carne au primit, de asemenea, unda verde. Acestea „nu sunt asociate cu riscul de multimorbiditate”, au declarat autorii.

Expertii au declarat ca rezultatele au aratat ca considerarea tuturor produselor UPF ca fiind daunatoare pentru sanatate este neinteleapta si nejustificata.

La fel ca alte cateva proiecte de cercetare recente, noul studiu a concluzionat ca UPF dauneaza sanatatii umane si face mai probabil ca o persoana care consuma foarte mult sa sufere un eveniment potential fatal, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, studiul ofera, de asemenea, o imagine mai detaliata a produselor UPF care sporesc sau nu acest risc.

Cel mai recent studiu se bazeaza pe o analiza a istoricului alimentar si a bolilor suferite de 266.666 de persoane din sapte tari europene, inclusiv Marea Britanie.

Autorii au declarat: „In acest studiu de cohorta prospectiv european multinational, am constatat ca un consum mai mare de produse UPF a fost asociat cu un risc mai mare de multimorbiditate a cancerului si a bolilor cardiometabolice”.

Persoanele dornice sa isi reduca riscul ar trebui sa inlocuiasca o parte, dar nu toate UPF din dieta lor cu „alimente similare, dar mai putin procesate … pentru prevenirea cancerului si a multimorbiditatii cardiometabolice” sau sa urmeze dieta mediteraneana, au spus ei.

Multimorbiditatea este situatia in care o persoana are cel putin doua boli care scurteaza viata in acelasi timp, cum ar fi cancerul si bolile de inima.

Ingrijorarea acuta care s-a acumulat in jurul UPF in ultimele luni a fost exacerbata de faptul ca 50%-60% din aportul total de energie in unele tari cu venituri ridicate provine din UPF, mai degraba decat din mancaruri proaspat preparate.

Heinz Freisling, coautor al lucrarii si expert la IARC, agentia de cercetare a cancerului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care a colaborat, de asemenea, la studiu, a declarat: „Studiul nostru subliniaza faptul ca nu este necesar sa se evite complet alimentele ultraprocesate; mai degraba, consumul acestora ar trebui limitat si ar trebui sa se acorde prioritate alimentelor proaspete sau minim procesate.”

Reynalda Cordova, care a condus studiul si care lucreaza atat la IARC, cat si la Universitatea din Viena, a declarat ca studiul a aratat ca consumatorii trebuie sa aiba acces usor la alimente proaspete si mai putin procesate.

Dr. Ian Johnson, cercetator in domeniul nutritiei si membru emerit al Institutului Quadram, a declarat ca studiul a aruncat o lumina utila asupra tipurilor de UPF care sunt si nu sunt daunatoare.

„Aceste observatii sugereaza intr-adevar un rol al unor UPF in aparitia mai multor boli cronice. Dar ele arata, de asemenea, ca presupunerea comuna conform careia toate alimentele UPF sunt legate de evenimente negative pentru sanatate este probabil gresita.”

Dr. Duane Mellor, lector superior la scoala de medicina a Universitatii Aston, a fost de acord. „Conceptul de alimente ultraprocesate este prea larg”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: