Cu ocazia Zilei Internationale de Eliminare a Impunitatii pentru Crime impotriva Jurnalistilor, marcata anual pe 2 noiembrie, UNESCO a publicat un raport in care denunta lipsa de responsabilitate in cazurile de crima impotriva jurnalistilor, subliniind ca majoritatea crimelor comise impotriva acestora raman nepedepsite.
In perioada 2022-2023, un jurnalist a fost ucis la fiecare patru zile, a mentionat Audrey Azoulay, directoarea generala UNESCO, care a precizat ca multi dintre acesti jurnalisti au murit „pur si simplu pentru ca si-au facut munca esentiala de a cauta adevarul”. UNESCO estimeaza ca, incepand din 2006, 85% dintre crimele impotriva jurnalistilor au ramas nerezolvate.
Organizatia face apel la guvernele din intreaga lume sa-si intensifice considerabil eforturile pentru a combate aceasta „rata a impunitatii” foarte ridicata si pentru a asigura justitia in cazurile de crima impotriva jurnalistilor.
In raportul UNESCO se evidentiaza ca, in ultimii doi ani (2022 si 2023), 162 de jurnalisti au fost ucisi, aproape jumatate dintre acestia fiind activi in zone de conflict.
Mexic a fost tara cu cele mai multe crime impotriva jurnalistilor in 2022, cu 19 cazuri, urmat de Ucraina, unde 11 jurnalisti au fost ucisi in acelasi an. In 2023, cel mai mare numar de victime s-a inregistrat in Palestina, cu 24 de jurnalisti ucisi, conform raportului.
UNESCO subliniaza o „crestere a numarului de crime impotriva jurnalistilor in tarile aflate in conflict”, aratand ca 86% dintre jurnalistii ucisi in aceste zone erau jurnalisti locali, care documentau direct evenimentele din teren.
Organizatia noteaza ca acesti jurnalisti sunt adesea ucisi in propriile lor locuinte sau in apropierea acestora, punand in pericol si vietile membrilor familiei.
Raportul precizeaza ca in regiunile aflate in afara conflictelor armate, multi jurnalisti ucisi investigau cazuri de crima organizata, coruptie sau documentau proteste publice, unde riscurile pentru securitatea lor au fost mari.
De asemenea, raportul releva o crestere a numarului de femei jurnalist ucise in 2022, fiind inregistrate zece astfel de cazuri doar in acel an.
UNESCO evidentiaza ca aceste crime nu doar ca afecteaza viata persoanelor implicate direct, dar au si un efect inhibitor asupra libertatii presei in general.
Sursa: Profimedia Images
Fostul fotbalist Gabi Socol, campion la juniori cu Universitatea Craiova si stabilit de peste 20…
Tucker Carlson, fostul moderator de la Fox News si sustinator al lui Donald Trump, sustine…
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) anunta ca duminica temperaturile vor scadea semnificativ in toata tara,…
Un incendiu de vegetatie uscata a izbucnit pe 1 noiembrie 2024 in incinta centrului de…
Papa Francisc a transmis vineri un mesaj de solidaritate catre comunitatile din Spania, grav afectate…
Ultramaratonistul Tiberiu Useriu va participa pe 13 noiembrie la Suceava, la proiectia speciala a documentarului…