Ungaria a blocat prin veto ca UE sa ajute Ucraina cu 18 miliarde de euro. Cehia anunta ca va gasi o alta cale de a debloca banii
Ungaria s-a opus marti prin veto pachetului in valoare de 18 miliarde de euro sub forma de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeana, iar din acest motiv Uniunea Europeana va cauta acum o solutie – cu sprijinul restului statelor din blocul comunitar – pentru a canaliza asistenta financiara catre Kiev, transmite EFE, citata de Agerpres.
”Nu am putut adopta pachetul, dar nu ne descurajam. Ambitia noastra continua sa fie sa incepem sa trimitem ajutorul Ucrainei la inceputul lui ianuarie” 2023, a declarat ministrul finantelor ceh, Zbynek Stanjura, a carui tara detine presedintia prin rotatie a UE, la incheierea unei scurte dezbateri pe aceasta tema care a avut loc la reuniunea ministrilor europeni de resort (ECOFIN), la Bruxelles.
Opozitia Ungariei, singurul din cei 27 de membri ai UE care respinge acest ajutor, se produce in contextul negocierii altor dosare care afecteaza Budapesta: aprobarea planului de recuperare pentru tara central-europeana si inghetarea fondurilor europene pentru nerespectarea statului de drept.
In vederea acestei reuniuni, negocierea acestor propuneri a fost gandita ca un „pachet” comun care includea si directiva de introducere a impozitarii pe profit a multinationalelor cu minimum 15% in UE, blocata si ea unilateral de catre Ungaria, cu perspectiva de a decide asupra tuturor punctelor de pe agenda.
Totusi, dupa un dejun de lucru, ministrii au decis sa scoata de pe agenda propunerea de a ingheta 7,5 miliarde de euro in fonduri de coeziune pentru Ungaria si directiva privind impozitul pe profit pentru multinationale, insa au mentinut punctele referitoare la planul de recuperare, care i-ar da Ungariei dreptul sa primeasca 5,8 miliarde de euro, si la ajutorul pentru Ucraina.
Propunerea Bruxellesului pentru acest ultim punct era sa foloseasca marja bugetului multianual al UE pentru a emite datorii si a obtine finantare pe piete pentru a acorda imprumuturi Ucrainei, pentru care a fost necesar sprijinul unanim al Celor 27, dat fiind ca masura afecta bugetul comunitar.
Pentru a depasi acest obstacol – vetoul ungar -, ministrii au insarcinat acum echipele lor tehnice si Comisia Europeana „sa examineze care sunt solutiile care nu ar necesita o modificare a cadrului financiar multianual, deoarece acesta este elementul care blocheaza adoptarea pachetului”, a explicat ministrul ceh.
”Aceasta inseamna ca vom cauta o solutie sustinuta de cele 26 de state membre (fara Ungaria – n.r.)”, a adaugat Stanjura.
O alternativa care ar face posibila eludarea dreptului de veto ar fi utilizarea garantiilor nationale, oferite direct de fiecare stat membru, pentru a canaliza astfel ajutorul catre Kiev, care are nevoie de intre 3 si 5 de miliarde lunar doar pentru nevoi urgente.
Ungaria avertizase deja ca se va opune prin veto propunerii, argumentand ca acorda deja ajutor Ucrainei pe baza bilaterala.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.