Ungaria a luat in secret un imprumut record de 1 miliard de dolari de la trei banci din China. Cum a iesit la iveala informatia

externe

Ungaria, blocheaza, sanctiuni, China, Viktor Orban, UE

Budapesta a luat un imprumut de 1 miliard de euro, cel mai mare luat vreodata de stat, de la trei banci chineze in primavara anului 2024, relateaza Politico, citand datele Biroului ungar de gestionare a datoriei.

Imprumutul record al Ungariei a venit pe fondul unei cresteri record a datoriei publice la 140 miliarde de euro, 73,5% din PIB, si a unui deficit bugetar de 6,7% din PIB, in timp ce tara nu are acces la fondurile Uniunii Europene din cauza disputelor cu Bruxelles-ul.

Imprumutul, acordat de China Development Bank, Export-Import Bank of China si sucursala ungara a Bank of China, a fost utilizat integral pe 19 aprilie si trebuie rambursat in termen de trei ani, potrivit Politico.

Acordul de imprumut permite finantarea investitiilor in sectoarele infrastructurii si energiei, printre altele, mentinand in acelasi timp raportul dintre datoria publica si PIB in limita de 28,9%, adauga media, citand agentia guvernamentala.

Budapesta nu a anuntat acordul. Acesta a fost dezvaluit abia dupa ce datele agentiei guvernamentale pentru datorie au fost publicate in aceasta vara. Agentia nu dezvaluie alte detalii privind imprumuturile, inclusiv rata dobanzii si calendarul de rambursare.

Ungaria isi aprofundeaza intens legaturile cu China, dupa cum reiese din vizita lui Xi Jinping la Budapesta in luna mai, in timpul careia cele doua parti au semnat mai multe acorduri privind proiecte de infrastructura. Premierul ungar Viktor Orban a vizitat, de asemenea, Beijingul in timpul asa-numitei sale „misiuni de pace” din iulie.

Eforturile diplomatice ale lui Orban, si anume intalnirile sale cu liderii rus si chinez, Vladimir Putin si Xi Jinping, sub sigla presedintiei UE, au starnit furia intregii UE.

Bruxelles-ul a subliniat ca, in ciuda presedintiei in exercitiu a Ungariei la Consiliul UE, calatoriile nu au reprezentat blocul european.

La 15 iulie, Comisia Europeana a anuntat ca isi va reduce participarea la reuniunile informale planificate de Ungaria in timpul presedintiei sale a UE, ca urmare a „misiunii de pace” a lui Orban.

De asemenea, Comisia va sari peste vizita traditionala a comisarilor sai in tara care detine presedintia.

Ungaria, vazuta in general ca membrul UE cel mai apropiat de Kremlin, a obstructionat in mod repetat ajutorul pentru Ucraina pe motiv ca acesta „prelungeste” si „escaladeaza” razboiul in curs.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: