Ungaria acuza UE de intreruperea livrarilor de petrol din Rusia. Petrolul rusesc continua sa circule prin conducta Drujba spre Slovacia si Ungaria prin Ucraina

externe

rafinarie, petrol

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat sambata ca decizia Comisiei Europene de a nu media in disputa privind blocarea livrarilor de petrol din Rusia catre tara sa prin Ucraina sugereaza ca Bruxelles-ul se afla in spatele blocajului, conform Reuters.

Ungaria si vecina sa Slovacia protesteaza de cand Ucraina a pus producatorul rus de petrol Lukoil pe o lista de sanctiuni in iunie, impiedicand petrolul acestei companii sa treaca prin teritoriul ucrainean catre rafinariile slovace si maghiare.

Acuzatia ministrului ungar, facuta fara a furniza dovezi, a venit la o zi dupa ce Comisia Europeana a respins o cerere din partea Ungariei si Slovaciei de a media intre acestea si Ucraina cu privire la sanctiuni.

„Deoarece Comisia Europeana a declarat ca nu este dispusa sa ajute la asigurarea aprovizionarii cu energie a Ungariei si Slovaciei indica faptul ca ordinul a fost trimis de la Bruxelles Kievului pentru a crea probleme si dificultati in aprovizionarea cu energie a Ungariei si Slovaciei”, a declarat Szijjarto la un eveniment politic.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Szijjarto. Guvernul Ucrainei nu a raspuns imediat solicitarii de a comenta declaratia ungara de sambata, potrivit Reuters.

Comisia, care a sprijinit Ucraina de la invazia Rusiei din 2022, a indemnat in mod repetat tarile UE sa puna capat dependentei lor de aprovizionarea cu energie de la Moscova. UE a impus sanctiuni asupra majoritatii importurilor de petrol rusesc.

Vineri, un purtator de cuvant al Comisiei a declarat ca nu exista nicio dovada ca sanctiunile impuse de Ucraina au pus in pericol aprovizionarea cu energie a Europei, deoarece petrolul rusesc continua sa circule prin conducta separata Drujba, care leaga Rusia de Slovacia si Ungaria prin Ucraina.

Slovacia si Ungaria sunt amandoua tari UE care s-au opus ajutorului militar acordat de aliatii occidentali Ucrainei in lupta impotriva invaziei lansate de Rusia in februarie 2022.

Ramura sudica a conductei traverseaza Ucraina si ajunge in Republica Ceha, Slovacia si Ungaria, fiind de ani de zile principala sursa de aprovizionare a rafinariilor acestora.

Luna trecuta, Szijjarto a facut comentarii similare atunci cand a acuzat Comisia Europeana de santaj in disputa privind petrolul si a spus ca poate „Bruxelles-ul, nu Kievul, a inventat totul”, aminteste Reuters.

Un functionar al guvernului ungar a declarat joi ca societatea petroliera ungara MOL se afla in stadiul final al discutiilor pentru stabilirea unui nou sistem de asigurare a fluxurilor de titei din Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: